Vertrouwen in wetenschap is gesteund op de reproduceerbaarheid en repliceerbaarheid van onderzoeksresultaten...
Over de bijna-energie- en koolstofneutraliteit van gebouwen in 2050, m.i.v. de transities in ruimtelijke ordening en mobiliteit.
Is een nieuw beleid nodig inzake verantwoord onderzoek naar technologische innovatie?
Onderzoek naar de taal van communicatie en debat over klimaatverandering.
Denkerscyclus met W.J.T. Mitchell.
Hoe kunnen we door te bouwen betekenisvolle plekken tot stand brengen, die mensen aanspreken en verbinden?
Lees meerWantrouwen bij burgers en uitholling van haar fundamentele waarden in een aantal lidstaten, stelt de EU voor grote uitdagingen op vlak van autoriteit en legitimiteit...
Lees meerGezonde bodems zijn essentieel voor ons welzijn...
Lees meerOver de kruisbestuiving tussen kunstenaars, wetenschappers en technologen.
Lees meerKan het recht vandaag, in een samenleving die in toenemende mate met diversiteit heeft te maken, zijn rol als garant van de sociale cohesie nog effectief spelen?
Lees meerPrijzen
De Academie erkent en bekroont excellente wetenschappelijke en artistieke prestaties.
Het overzicht en de openstaande oproepen vindt u hier.
Uitwisseling

Als onderzoeker op wetenschappelijke uitwisseling naar het buitenland? De Academie biedt financiële ondersteuning! Vlaamse onderzoekers kunnen een aanvraag indienen voor ondersteuning naar aanleiding van een bezoek aan een buitenlandse universiteit of onderzoeksinstituut.
Wetenschapsondersteuning

De Academie zet het Paleis der Academiën ten dienste van wetenschappelijk onderzoek via de Contactfora.
De Vlaamse Commissie Voor Wetenschappelijke Integriteit adviseert en sensibiliseert Vlaamse onderzoekers en instellingen.
Recente berichten
Wetenschap Aan Zee
Op initiatief van de Klasse Natuurwetenschappen en ter ere van de feestelijkheden in het kader van '250 jaar Academies', ontstond de gloednieuwe samenwerking met kunstenfestival Theater aan Zee. In augustus brengen we op het festival in Oostende drie wetenschappelijke voormiddagsessies onder de vlag "Wetenschap Aan Zee". De sessies bestaan telkens uit twee lezingen die een wetenschappelijke stand van zaken geven over brandend actuele onderwerpen....
Conny Aerts wint de prestigieuze Kavli-prijs voor astrofysica
Conny Aerts, sterrenkundige aan de KU Leuven en lid van de Klasse Natuurwetenschappen, wint de prestigieuze Kavli-prijs.
De Kavli-prijs staat bekend als de grootste wetenschappelijke onderscheiding na de Nobelprijzen. Conny Aerts wint de prijs in de categorie astrofysica, samen met collega-sterrenkundigen Jørgen Christensen-Dalsgaard (Denemarken) en Roger Ulrich (VS). Ze ontvangt de prijs voor haar baanbrekend onderzoek in de asteroseismologie, de studie naar sterbevingen....
Nieuwe vast secretaris van de KVAB: Karel Velle
Op 24 april 2022 geeft Freddy Dumortier de fakkel door aan Karel Velle die de functie van vast secretaris gedurende een mandaat van vier jaar zal uitoefenen.
Freddy Dumortier beëindigt zijn mandaat van bijna acht jaar. Voorafgaand vervulde hij ook twee jaar de functie van algemeen beheerder. Op 13 mei vindt een feestelijke huldeviering plaats.
De vast...
250 jaar Academies in Brussel
In 2022 vieren we de 250 jaar aanwezigheid van Academiën te Brussel. De KVAB en de ARB (Académie Royale de Belgique) nemen het voortouw voor heel wat festiviteiten...
Thomas Leysen: Laureaat Gouden Penning 2021
"Ik ben en blijf een vooruitgangsoptimist. Ik geloof dat we vele problemen zullen kunnen oplossen en anderen nog kunnen afwenden. Maar daarvoor is er een groot verantwoordelijkheidsbesef nodig."
Evenementen
Wetenschap Aan Zee - Klimaatverandering & Milieu
In samenwerking met Theater aan Zee en ter ere van de viering '250 jaar Academies' brengen we deze zomer een reeks van voormiddagsessies met toplezingen over actuele onderwerpen, gevolgd door discussie. "Wetenschap aan zee" zal plaatsvinden op 3, 4 en 5 augustus, op een zomerse locatie gelegen op de Zeedijk van Oostende: KAAP. De thema's zijn: milieu & klimaatverandering, energie en artificiële intelligentie.
De eerste sessie...
Wetenschap aan Zee - Energie
In samenwerking met Theater aan Zee en ter ere van de viering '250 jaar Academies'brengen we deze zomer een reeks van voormiddagsessies met toplezingen over actuele onderwerpen, gevolgd door discussie. "Wetenschap aan zee" zal plaatsvinden op 3, 4 en 5 augustus, op een zomerse locatie gelegen op de Zeedijk van Oostende: KAAP. De thema's zijn: milieu & klimaatverandering, energie en artificiële intelligentie.
Sprekers tijdens de tweede sessie op 4 augustus...
Wetenschap aan Zee - AI en datawetenschap
In samenwerking met Theater aan Zee en ter ere van de viering '250 jaar Academies' brengen we deze zomer een reeks van voormiddagsessies met toplezingen over actuele onderwerpen, gevolgd door discussie. "Wetenschap aan zee" zal plaatsvinden op 3, 4 en 5 augustus, op een zomerse locatie gelegen op de Zeedijk van Oostende: KAAP. De thema's zijn: milieu & klimaatverandering, energie en artificiële intelligentie.
Sprekers tijdens de derde sessie op 5 augustus...
From Open Science to Innovation, an Engineering Challenge for Europe
In the last decade there is a growing momentum towards making all steps of the scientific activities more open and transparent, and in this way speeding up the cooperation, progress, adaptation and implementation of the findings. This is also important in order to increase the trust in scientific findings for a crisis like a pandemic or for major societal issues...
De beloften van de wetenschap. 250 jaar academies in Brussel 1772–2022
Wie zijn Markies du Chasteler, Marie-Caroline Murray, Jan des Roches en Egide Seghers? Hun namen doen vandaag niet meteen een belletje rinkelen. Maar aan het eind van de 18de eeuw deden zij onderzoek naar thema’s die ook vandaag nog zeer relevant zijn: de instrumentalisering van geschiedenis, de plaats van taal in het onderwijs, de crisis van de bijenteelt… Of ze belichaamden...