Francqui-prijs voor Veronique van Speybroeck

Franquiprijs voor Veronique van Speybroeck

Francqui-prijs voor Veronique van Speybroeck

Klasse Natuurwetenschappen

Professor Veronique Van Speybroeck (UGent) ontvangt de prestigieuze Francqui-prijs voor Exacte Wetenschappen. Deze wordt ook wel de 'Belgische Nobelprijs' genoemd. Het is de belangrijkste prijs voor wetenschappelijk onderzoek die je in ons land kan krijgen (t.w.v. 250.000 euro). Eerdere laureaten van deze prijs ontvingen later soms zelfs de effectieve Nobelprijs.

 

Veronique Van Speybroeck behoort tot de wereldtop qua onderzoek naar duurzame technologieën.

Vanuit het CMM (Centrum voor Moleculaire Modellering) aan de Universiteit Gent verlegt ze met haar multidisciplinair onderzoeksteam van 40 leden de grenzen van computergestuurde chemie.

Ze doen er aan moleculaire modellering: dat zich situeert op het grensvlak van de natuurkunde, chemie en ingenieurswetenschappen.

Van Speybroeck ontwikkelt theoretische modellen voor gebruik in de echte wereld. Zo bracht ze het chemische proces van ‘katalyse’ via computermodellering in kaart - tot op het niveau van de kleinste nano-deeltjes - zodat men van trial-and-error naar  een precieze toepassing ervan kan overstappen.

Dit laat milieuvriendelijkere chemische bouwstenen voor onze samenleving mogelijk en duurzame industriële technologie. Denk o.a. aan: het wassen van kleding met wasmiddelen, het zuiveren van lucht en water, het omzetten van ruwe olie in nuttige materialen.

Meer weten:

https://molmod.ugent.be/news/veronique-van-speybroeck-wins-prestigious-francqui-prize

Ter info: de Francqui-stichting werd na WOI opgericht (1932) door de diplomaat Emile Francqui (Belg) en Herbert Hoover, toenmalig president van de VSA.