Hoe kunnen we cognitief sterke kinderen en jongeren écht tot bloei laten komen? Het denkersprogramma zoekt antwoorden op deze vraag door internationale experts, Vlaamse specialisten en organisaties samen te brengen.
Denkerscyclus georganiseerd door de Klasse van de Kunsten onder leiding van Thierry De Duve.
De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten organiseert in 2023-2024 de Denkerscyclus Stikstof: in alle redelijkheid.
Artificiële intelligentie en de implicaties voor ons mensbeeld (de autonomie, de zelfbepaling, de noodzaak aan een ‘digitaal humanisme’).
Kansongelijkheid in het onderwijs is een financieel, sociaal en cultureel probleem.
Een klimaatneutraal woningbestand tegen 2050 vereist een geïntegreerde aanpak, met prioriteit voor snelle koolstofreductie, met een ruimer tijdskader voor diepe renovatie.
Lees meerIn dit Standpunt geven we een stand van zaken van het vertrouwen in de wetenschap(per) in Vlaanderen.
Lees meerIn dit Standpunt reflecteren we, na 15 jaar, opnieuw over de relatie tussen Vlaanderen en het HPC-landschap.
Lees meerDiepgaande inzichten over de huidige praktijk en de mogelijke toekomst van het Vlaamse AI-onderzoek en de bredere samenleving.
Lees meerDit Standpunt is een bijdrage vanuit de taalkunde. We gaan na op welke manier de bevolking in Vlaanderen wordt geïnformeerd over klimaatopwarming en klimaatactie.
Lees meerPrijzen
De Academie erkent en bekroont excellente wetenschappelijke en artistieke prestaties.
Het overzicht en de openstaande oproepen vindt u hier.
Uitwisseling

Als onderzoeker op wetenschappelijke uitwisseling naar het buitenland? De Academie biedt financiële ondersteuning! Vlaamse onderzoekers kunnen een aanvraag indienen voor ondersteuning naar aanleiding van een bezoek aan een buitenlandse universiteit of onderzoeksinstituut.
Wetenschapsondersteuning

De Academie zet het Paleis der Academiën ten dienste van wetenschappelijk onderzoek via de Contactfora.
De Vlaamse Commissie Voor Wetenschappelijke Integriteit adviseert en sensibiliseert Vlaamse onderzoekers en instellingen.
Recente berichten
Wetenschap aan Zee 2025
De Academie organiseert samen met TAZ een driedaags mini-festival ‘Wetenschap aan Zee’ (6 - 8 augustus).
Francqui-prijs voor Ine Van Hoyweghen
Prof. Ine Van Hoyweghen (KU Leuven) ontvangt de belangrijkste wetenschappelijke onderscheiding van ons land, de Francqui-prijs 2025.
Bart Preneel verkozen tot ICT Personality of the Year
KNW-lid Bart Preneel is deze week uitgeroepen tot ICT Personality of the Year door het Belgische technologieblad Data News.
Update open call Lentecyclus 2025: op 19 mei kom je te weten of jouw kunstwerk wordt gekozen
Op 4 juni 2025 vindt de 3e dag van de Lentecyclus door. We organiseren dan o.a. Poster & Art Presentations. Hier zullen onderzoekers en kunstenaarsin interactie gaan. De open call was alvast een succes: er waren 30 inzendingen voor de Poster Presentations en 39 inzendingen voor de Art presentations.
De onderzoekers werden reeds gecontacteerd. Ben je een van de kunstenaars die...
Première van Luc Van Hove’s “Pomes Penyeach” tijdens Lunalia
Op 11 mei 2025 gaat de nieuwe liedcyclus Pomes Penyeach (opus 60) van componist Luc Van Hove – in première tijdens het Lunalia Festival in Mechelen.
Evenementen
Voorbije activiteiten.