Vertrouwen in wetenschap is gesteund op de reproduceerbaarheid en repliceerbaarheid van onderzoeksresultaten...
Over de bijna-energie- en koolstofneutraliteit van gebouwen in 2050, m.i.v. de transities in ruimtelijke ordening en mobiliteit.
Is een nieuw beleid nodig inzake verantwoord onderzoek naar technologische innovatie?
Onderzoek naar de taal van communicatie en debat over klimaatverandering.
Denkerscyclus met W.J.T. Mitchell.
Wantrouwen bij burgers en uitholling van haar fundamentele waarden in een aantal lidstaten, stelt de EU voor grote uitdagingen op vlak van autoriteit en legitimiteit...
Lees meerGezonde bodems zijn essentieel voor ons welzijn...
Lees meerOver de kruisbestuiving tussen kunstenaars, wetenschappers en technologen.
Lees meerKan het recht vandaag, in een samenleving die in toenemende mate met diversiteit heeft te maken, zijn rol als garant van de sociale cohesie nog effectief spelen?
Lees meerOver de mogelijkheden en kansen van eilanden op zee als bijdrage tot een verbeterde kustveiligheid en een versnelde conversie naar hernieuwbare energie.
Lees meerPrijzen
De Academie erkent en bekroont excellente wetenschappelijke en artistieke prestaties.
Het overzicht en de openstaande oproepen vindt u hier.
Uitwisseling

Als onderzoeker op wetenschappelijke uitwisseling naar het buitenland? De Academie biedt financiële ondersteuning! Vlaamse onderzoekers kunnen een aanvraag indienen voor ondersteuning naar aanleiding van een bezoek aan een buitenlandse universiteit of onderzoeksinstituut.
Wetenschapsondersteuning

De Academie zet het Paleis der Academiën ten dienste van wetenschappelijk onderzoek via de Contactfora.
De Vlaamse Commissie Voor Wetenschappelijke Integriteit adviseert en sensibiliseert Vlaamse onderzoekers en instellingen.
Recente berichten
Nieuwe vast secretaris van de KVAB: Karel Velle
Op 24 april 2022 geeft Freddy Dumortier de fakkel door aan Karel Velle die de functie van vast secretaris gedurende een mandaat van vier jaar zal uitoefenen.
Freddy Dumortier beëindigt zijn mandaat van bijna acht jaar. Voorafgaand vervulde hij ook twee jaar de functie van algemeen beheerder. Op 13 mei vindt een feestelijke huldeviering plaats.
De vast...
250 jaar Academies in Brussel
In 2022 vieren we de 250 jaar aanwezigheid van Academiën te Brussel. De KVAB en de ARB (Académie Royale de Belgique) nemen het voortouw voor heel wat festiviteiten...
Thomas Leysen: Laureaat Gouden Penning 2021
"Ik ben en blijf een vooruitgangsoptimist. Ik geloof dat we vele problemen zullen kunnen oplossen en anderen nog kunnen afwenden. Maar daarvoor is er een groot verantwoordelijkheidsbesef nodig."
De KVAB veroordeelt de militaire invasie van Oekraïne
In reactie op de huidige militaire invasie door Rusland in Oekraïne, wil de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) zich uitdrukkelijk aansluiten bij de verklaring van onze internationale partner, ALLEA (All European Academies).
Gouden Penning voor Thomas Leysen
De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten reikt de Gouden Penning 2021 uit aan Thomas Leysen, die als innovator, investeerder in onderzoek en duurzaamheid en als promotor van cultuur getuigt van een hoog maatschappelijk engagement.
De Gouden Penning is de belangrijkste prijs van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB). De prijs wordt...
Evenementen
De multiculturele samenleving en de democratische rechtsstaat
In de afgelopen zeventig jaar zijn juridische vraagstukken over migratie en multicultureel samenleven aangepakt in functie van onmiddellijke noden. Het resultaat is een onsamenhangende en complexe regelgeving met betrekking tot asiel, arbeidsmigratie, gezinshereniging, humanitaire regularisaties, enz. die in een toenemend aantal gevallen niet of nauwelijks nog is afgestemd op de noden van de hedendaagse samenleving.
Doorheen de jaren zijn bovendien de mensenrechten en hun bescherming een steeds grotere rol gaan...
Final Symposium: Reproducibility and replicability in science
On October 18, 2018, Nature published a special issue about Challenges in irreproducible research: “Science moves forward by corroboration – when researchers verify others' results. Science advances faster when people waste less time pursuing false leads. No research paper can ever be considered to be the final word, but there are too many that do not stand up to...
Architectuurkwaliteit vandaag
Naar aanleiding van een nieuwe publicatie in de reeks Standpunten, wil dit debat reflecteren over architectuurkwaliteit vandaag de dag:
Hoe kunnen we door te bouwen betekenisvolle plekken tot stand brengen, die mensen aanspreken en verbinden? Welke criteria kunnen we formuleren die aangeven hoe architecten en stedenbouwkundigen kunnen bijdragen aan de realisatie van zulke plekken? En hoe kunnen we daarbij maatschappelijke evoluties,...
Wetenschap Aan Zee 2022
In samenwerking met Theater aan Zee en ter ere van de viering '250 jaar Academies' brengen we deze zomer een reeks van korte lezingen en discussies in KAAP, Zeedijk Oostende.
De thema's zijn onder meer energie, klimaatverandering en artificiële intelligentie.
Save the date: 3 tot 5 augustus 2022. Een gedetailleerd programma volgt.
De beloften van de wetenschap. 250 jaar academies in Brussel 1772–2022
Wie zijn Markies du Chasteler, Marie-Caroline Murray, Jan des Roches en Egide Seghers? Hun namen doen vandaag niet meteen een belletje rinkelen. Maar aan het eind van de 18de eeuw deden zij onderzoek naar thema’s die ook vandaag nog zeer relevant zijn: de instrumentalisering van geschiedenis, de plaats van taal in het onderwijs, de crisis van de bijenteelt… Of ze belichaamden...