feb
2
2024
Henk De Craemer

In memoriam Henk DECRAEMER / enk de kramer

 

Lid van de Klasse van de Kunsten - overleden op 19 januari 2024.

jan
25
2024
Bart De Moor

Bart De Moor bij Athumi

Bart De Moor voorzitter van athumi. 

jan
15
2024

In memoriam Theo Peeters

Erelid van de Klasse van de Menswetenschappen, overleden op 7 januari 2024.

jan
9
2024
Jan Delcour

Jan Delcour benoemd tot lid van de Board of Trustees van CIMMYT

Het International Maize and Wheat Improvement Center - beter gekend onder zijn Spaans acronym CIMMYT - is een  onderzoeks- en opleidingsorganisatie met meer dan 400 partners in meer dan 100 landen. De missie van CIMMYT is het duurzaam verhogen van de productiviteit van maïs- en tarwesystemen om zo bij te dragen tot adequate voedselvoorziening.

 

De Board of Trustees heeft Jan...

dec
18
2023

Sorbonne - DHLC Berlijn

Barbara Baert (KU Leuven) houdt als hoogleraar middeleeuwse kunst, iconologie en geschiedschrijving een lezing in januari 2024 in Berlijn. In het Dahlem Humanities Centre  zal ze het hebben over de iconografie van de dood van Johannes de Doper (Salome – de onthoofding van Johannes, framing, visuele strategieën, semiotiek, e.a.).

In februari-maart 2024 nodigt het Centre André Chastel haar overigens uit.  Dit...

dec
6
2023

33 - Façade - Een stage voor Brussel

Boek

In het kader van de tentoonstelling Connecting ging de Belgische digitale kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven (lid van de Klasse Kunsten van de Academie) in gesprek met Michelle Cotton. In KANAL-Centre Pompidou te Brussel presenteerde Anne-Mie Van Kerckhoven ook haar project "33" (33 vrouwenreeksen), een boekwerk/naslagwerk opgestart in 2011 samen met Saar Geerts en Bruno Devos.

Tentoonstelling - Façade

Een stage voor Brussel:...

dec
6
2023

James Webb Space Telescoop vindt waterdamp, zwaveldioxide en zandwolken op WASP-107b

De James Webb Space Telescoop is wereldwijd het belangrijkste observatorium voor ruimtewetenschap. Onder leiding van het Instituut voor Sterrenkunde aan de KU Leuven onderzochten Europese wetenschappers hiermee de exoplaneet WASP-107b.

Ze kwamen tot opvallende ontdekkingen, die deze maand in het gerenomeerde magazine Nature werden gepubliceerd. Tot het KU Leuven team behoren o.a. Leen Decin (lid van de KVAB), Thomas Konings,...

nov
27
2023

"De aarde draait door" - Dirk Inzé schrijft boek over hoe technologie het klimaat kan redden

Dirk Inzé, lid van de Klasse Natuurwetenschappen, is een internationale autoriteit op het vlak van plantenbiotechnologie. Aan de hand van de meest recente cijfers schept hij in deze nieuwe publicatie een genuanceerd beeld van de huidige toestand van ons klimaat. Hij doorbreekt mythes, biedt nieuwe perspectieven en beantwoordt prangende vragen als 'Moeten we met zijn allen vegetariër worden?', 'Komt onze...

nov
16
2023

Dr. Karl Wamsler Innovation Award voor Veronique Van Speybroeck

Veronique Van Speybroeck, lid van de Klasse Natuurwetenschappen, ontvangt de Dr. Karl Wamsler Innovation Award 2023.

Ter ere van de vooraanstaande Duitse scheikundige Dr. Karl Wamsler werd de Dr. Karl Wamsler Innovation Award in het leven geroepen in 2017. De prijs bedraag €50.000 en wordt jaarlijks uitgereikt door de Technische Universiteit van München aan een wetenschapper die een innovatief momentum met industrieel potentieel hebben gecreëerd...

nov
6
2023

Wim Henderickx ontvangt postuum de titel Maestro Honoris Causa

Op 9 november a.s. wordt de in december 2022 overleden componist Wim Henderickx de titel ‘Maestro Honoris Causa’ toegekend. vzw Bolster, een organisatie die het Conservatorium van Antwerpen steunt, eert elk jaar een bijzonder verdienstelijk kunstenaar met deze titel.
Wim Henderickx was lid van de Klasse Kunsten en een van de belangrijkste componisten van deze tijd. 

‘De laureatenlijst van...