Sep
14
2022

Terugblik: “Voorwoordelijk”, tentoonstelling van Michel Buylen

Van 16 april tot 26 juni 2022 stelde Michel Buylen (lid van de Klasse Kunsten) een uitgebreide selectie van zijn werk tentoon in galerie De Zwarte Panter te Antwerpen onder de titel “Voorwoordelijk”. Het werk van Buylen kenmerkt zich door een tot in het kleinste detail uitgewerkt realisme, soms beschreven als hyperrealisme, maar ook verwoord als “fijnschilderen”. De werken van...

Sep
13
2022

Publicatie van Barbara Baert verschenen in het Japans

Een publicatie van Barbara Baert (lid van de Klasse Kunsten) getiteld: Pneuma and the Visual Arts in the Middle Ages and Early Modernity is nu een standaardwerk in Japan. Het werk werd vertaald door Professor Junko Ninagawa (Kansai University in Osaka) en de vertaling is dit jaar verschenen

Over het boek:

“The focus of these essays is the impact of wind, pneuma, and...

Sep
1
2022

In memoriam Caroline Pauwels

Caroline Pauwels

Lid van de Klasse van de Menswetenschappen

Sint-Niklaas, 23 juni 1964 - Brussel, 5 augustus 2022

Jul
26
2022

Nieuwe publicatie Mark Eyskens: The Sower of question Marks

Mark Eyskens, minister van Staat, professor emeritus en lid van de Klasse Menswetenschappen, publiceerde zopas zijn 67ste boek. Het is een publicatie in het Engels getiteld: "The Sower of question Marks":

This book was born out of a long-standing frustration, due to the observation that a societal silence prevails on existential questions, which we dare not talk about...

Jul
20
2022

Luc Steels wint belangrijkste Europese AI prijs

Luc Steels, prof. em  in de computerwetenschappen aan de VUB en lid van de Klasse Natuurwetenschappen wint de tweejaarlijkse EurAI Distinguished Service Award. Deze prijs wordt toegekend aan een persoon die uitzonderlijke bijdragen heeft geleverd aan de AI gemeenschap in Europa door EurAI, de overkoepelende organisatie van alle AI organisaties in Europa. De prijs is toegekend voor doorbraken op...

Jun
30
2022

Eredoctoraat voor Ingrid Van Keilegom

Ingrid Van Keilegom, lid van de Klasse Natuurwetenschappen, ontving een eredoctoraat van de Universidade da Coruña (Spanje). Het eredoctoraat werd uitgereikt door rector Julio Abalde op 16 juni 2022. 

De laudatio werd uitgesproken door professor Ricardo Cao in het Galicisch, Engels en Vlaams. Hij vernoemde haar wetenschappelijke excellentie én de hechte band met Galicische universiteiten, waaronder de UDC.

Van harte proficiat!

 

...

Jun
7
2022

Conny Aerts wint de prestigieuze Kavli-prijs voor astrofysica

Conny Aerts, sterrenkundige aan de KU Leuven en lid van de Klasse Natuurwetenschappen, wint de prestigieuze Kavli-prijs.

De Kavli-prijs staat bekend als de grootste wetenschappelijke onderscheiding na de Nobelprijzen. Conny Aerts wint de prijs in de categorie astrofysica, samen met collega-sterrenkundigen Jørgen Christensen-Dalsgaard (Denemarken) en Roger Ulrich (VS). Ze ontvangt de prijs voor haar baanbrekend onderzoek in de asteroseismologie, de studie naar sterbevingen....

May
2
2022

Ann Caluwaerts ontvangt Alumni Award Ingenieurs KU Leuven

Op 31 mei 2022 reikt de alumnivereniging voor het eerst de Award Alumni Ingenieurs KU Leuven uit. Deze prijs wordt uitgereikt aan een alumnus/a die zich nationaal of internationaal heeft onderscheiden zowel op maatschappelijk als technologisch vlak. 

Ann Caluwaerts, lid van de Klasse Technische Wetenschappen, is de laureate van de prijs van de Faculteit Ingenieurswetenschappen. Proficiat!

Meer lezen...

May
2
2022

ERC Advanced Grant voor Johan Wagemans en Erik Smolders

Twee academieleden ontvingen een Advanced Grant van de European Research Council (ERC). Deze prestigieuze beurzen, die uitgereikt worden aan individuele onderzoekers voor een periode van vijf jaar, bedragen elk ongeveer 2,5 miljoen euro. 
Van harte proficiat aan Johan Wagemans (Klasse Menswetenschappen) en Erik Smolders (Klasse Technische Wetenschappen). 

Proficiat!

Nieuwsbericht European Research Council

Nieuwsbericht...

May
2
2022

Visser-Neerlandiaprijs voor Els Witte

Els Witte, prorector van de VUB en lid van de Klasse Menswetenschappen ontvangt de Visser-Neerlandiaprijs 2021 voor haar wetenschappelijk onderzoek over het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, haar inzet voor Nederlands-Vlaamse samenwerking zoals in de functie van voorzitter van de Vlaamse openbare omroep en haar inspanningen voor de Nederlandse taal in Brussel en in de wetenschap.

Het ANV reikt ieder...