Het Paleis der Academiën

Nl

Situering

Eén van de gebouwen waaraan het Paleizenplein zijn naam dankt is het Paleis der Academiën, dat op dit ogenblik de meeste academies van België huisvest, waaronder de KVAB.

Het was van 1828 tot 1830 de woning van kroonprins Willem van Oranje-Nassau en zijn gemalin Anna Paulowna, dochter van tsaar Paul en grootvorstin van Rusland. Tijdelijk was het ook de woonst van kroonprins Leopold, op dat ogenblik titel Hertog van Brabant, waarnaar de Hertogsstraat verwijst. Het paleis is een laat maar zuiver voorbeeld van het neoclassicisme, de paleizenstijl van de Verlichting. Dit architectonische pareltje werd getekend volgens reine geometrische verhoudingen, renaissancistische symmetrie en axialiteit.

Faciliteiten

De KVAB stelt haar lokalen in het Paleis der Academiën en in het Troongebouw ter beschikking voor wetenschappelijke of artistieke samenkomsten van academisch niveau. De capaciteit van de zalen bedraagt maximaal 250 personen. Geïnteresseerden kunnen een schriftelijke aanvraag richten tot de vast secretaris via stafmedewerker Kris Brosse (kris.brosse@kvab.be) of het online aanvraagformulier invullen.