De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten organiseert in 2023-2024
Artificiële intelligentie en de implicaties voor ons mensbeeld (de autonomie, de zelfbepaling, de noodzaak aan een ‘digitaal humanisme’).
Kansongelijkheid in het onderwijs is een financieel, sociaal en cultureel probleem.
Vertrouwen in wetenschap is gesteund op de reproduceerbaarheid en repliceerbaarheid van onderzoeksresultaten...
Over de bijna-energie- en koolstofneutraliteit van gebouwen in 2050, m.i.v. de transities in ruimtelijke ordening en mobiliteit.
De aanpak van grote maatschappelijke uitdagingen vereist een brede kennisbasis, die enkel kan worden opgebouwd door wetenschapsbeoefening op initiatief van de onderzoeker.
Lees meerDe denkers formuleren positieve acties en aandachtspunten om te komen tot robuuste, reproduceerbare en geloofwaardige kennis.
Lees meerHet gebruik van Engels in onderzoek en onderwijs is geen of/of-, maar wel een en/en-verhaal.
Lees meerBruggen/viaducten in de Lijst Prioritaire Kunstwerken onderworpen aan strikter inspectieregime...
Lees meerHet terugdringen van broeikasgassen wordt voor de Vlaamse woongebouwensector een enorme uitdaging.
Lees meerPrijzen
De Academie erkent en bekroont excellente wetenschappelijke en artistieke prestaties.
Het overzicht en de openstaande oproepen vindt u hier.
Uitwisseling

Als onderzoeker op wetenschappelijke uitwisseling naar het buitenland? De Academie biedt financiële ondersteuning! Vlaamse onderzoekers kunnen een aanvraag indienen voor ondersteuning naar aanleiding van een bezoek aan een buitenlandse universiteit of onderzoeksinstituut.
Wetenschapsondersteuning

De Academie zet het Paleis der Academiën ten dienste van wetenschappelijk onderzoek via de Contactfora.
De Vlaamse Commissie Voor Wetenschappelijke Integriteit adviseert en sensibiliseert Vlaamse onderzoekers en instellingen.
Recente berichten
Helpt ITER het energieprobleem uit de wereld?
Onder impuls en kundige begeleiding van professor Jef Ongena, gelauwerd expert in kernfusie onderzoek aan de Koninklijke Militaire School, organiseerde KVAB (Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten) een bezoek aan het ITER-project in Cadarache, in de buurt van Aix-en-Provence. ITER staat voor: ‘International Thermonuclear Experimental Reactor’ en is een internationaal samenwerkingsproject (de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk,...
Sabine Van Huffel wint "EURASIP Group Technical Achievement Award"
Professor Sabine Van Huffel krijgt de "EURASIP Group Technical Achievement Award" voor haar onderzoekswerk in biomedische signaalverwerking vanwege de Europese organisatie in signaalverwerking (EURASIP). Zij zal deze prijs begin september in ontvangst nemen gedurende de 31ste Europese signaalverwerkingsconferentie in Helsinki, Finland, van 4 tot en met 8 september.
In memoriam Willy VAN OVERSCHÉE
Lid van de Klasse van de Technische Wetenschappen, overleden te Ronsele op 20 augustus 2023
Titel barones voor prof. dr. ir. Elisabeth Monard
Op 20 juli 2023 verscheen in het Belgisch Staatsblad naar jaarlijkse gewoonte de lijst van personen die door ZMK in de adelstand werden verheven. Op de korte lijst "adellijke gunsten" prijkt de naam van prof. dr. ir. Elisabeth MONARD, ondervoorzitter van KVAB. Mevr. Monard mag voortaan de persoonlijke titel van barones dragen. We wensen consoror Monard van harte te feliciteren...
Evenementen
Is de wetenschap(per) te vertrouwen?
Wat hebben we geleerd uit de recente evoluties zoals de COVID pandemie, de sociale media en de AI-revolutie over het vertrouwen in de wetenschap?
Er leven heel wat vragen en meningen.
- Hoe is het vertrouwen in de wetenschap in Vlaanderen veranderd?
- Openheid en transparantie binnen de wetenschap
- Hoe omgaan met onzekerheden, twijfels, in de wetenschappen en divergenties...
Antwerpse wetenschap en nieuwe infectieziekten: van de HIV-pandemie in 1984 naar pandemische paraatheid anno 2023
Duo-lezing door Erika Vlieghe en Marie Laga.
Eindejaarsconcert: Desguin Kwartet
Het Desguin Kwartet werd in 2017 door vier studenten opgericht aan het Conservatorium van Antwerpen waar ze met grootste onderscheiding afstudeerden. SWUK Vlaanderen selecteerde het kwartet in 2018 als ‘Artist in Residence’ en kort daarna werd het Desguin kwartet lid van het Orpheus Instituut. Sinds 2019 studeren ze aan de Pro Quartet Academy in Parijs, waar ze regelmatig worden gecoacht...
Uitreiking Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie 2023
De feestelijke prijsuitreiking van de Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie 2023 vindt plaats op 14 november, aansluitend op de themadag "Science meets policy", een gezamenlijk initiatief van de Jonge Academie, de Vlaamse overheid, FWO en KVAB.
Op de prijsuitreiking, die van start gaat om 16u., stellen we de laureaten graag aan u voor. De winnaars van de EOS Publieksfavoriet en de Prijs Jonge Belofte worden bekendgemaakt. Dit alles gevolgd door een feestelijke receptie.
Registratieformulier en bekendmaking...