Voorbije activiteiten
Gerard Mercator, ambachtsman en filosoof
Da Vincilezing door Geert Vanpaemel over Gerard Mercator (1512-1594) als ambachtsman en als filosoof.
Vrij onderzoek noodzakelijk voor maatschappelijke uitdagingen
Vlaanderen kan prat gaan op wetenschappelijk onderzoek dat internationaal hoog staat aangeschreven. Er zijn veel Vlaamse voorbeelden van ontwikkelingen waarvan de grote meerwaarde voor de samenleving buiten discussie staat en die er nooit gekomen zouden zijn zonder excellent wetenschappelijk onderzoek waarvoor het initiatief volledig van de onderzoeker zelf uitgaat.
Het is zonder meer duidelijk dat voor de aanpak van de grote uitdagingen waarmee de wereld wordt geconfronteerd, er nood is aan een stevige kennisbasis in vele domeinen. De autonomie van...
Wetenschap Aan Zee - Hoever zal AI zich ontwikkelen?
In samenwerking met Theater aan Zee brengen we deze zomer een reeks van voormiddagsessies met toplezingen over actuele onderwerpen, gevolgd door discussie. "Wetenschap aan zee" vindt plaats op 2, 3 en 4 augustus, op een zomerse locatie gelegen op de Zeedijk van Oostende: KAAP. De thema's zijn: de kosmos, artificiële intelligentie en de oorsprong van het leven.
Hoever zal AI zich ontwikkelen?
Vrijdag 4 augustus 2023, 11.00 u.
Moderator: Joos Vandewalle (KU Leuven, KVAB)
Beter muziek horen dankzij neuro-AI
Sarah Verhulst, UGent, Jonge Academie
...
Wetenschap Aan Zee - Op zoek naar de oorsprong van leven
In samenwerking met Theater aan Zee brengen we deze zomer een reeks van voormiddagsessies met toplezingen over actuele onderwerpen, gevolgd door discussie. "Wetenschap aan zee" vindt plaats op 2, 3 en 4 augustus, op een zomerse locatie gelegen op de Zeedijk van Oostende: KAAP. De thema's zijn: de kosmos, artificiële intelligentie en de oorsprong van het leven.
Op zoek naar de oorsprong van het leven
Donderdag 3 augustus 2023, 11.00 u.
Moderator: Dominique Van Der Straeten (UGent, KVAB)
Het kloppend hart
Nele Vandersickel
Een...
Wetenschap aan Zee - De kosmos blijft verbazen
In samenwerking met Theater aan Zee brengen we deze zomer een reeks van voormiddagsessies met toplezingen over actuele onderwerpen, gevolgd door discussie. "Wetenschap aan zee" vindt plaats op 2, 3 en 4 augustus, op een zomerse locatie gelegen op de Zeedijk van Oostende: KAAP. De thema's zijn: de kosmos, artificiële intelligentie en de oorsprong van het leven.
De kosmos blijft verbazen
Woensdag 2 augustus 2023, 11.00 u.
Moderator: Martine De Mazière (Instituut voor Ruimte Aeronomie, Ukkel, KVAB)
Asteroïden en meteorieten: boodschappers uit ons zonnestelsel...
Ex uno plures: de muziek van Karel Goeyvaerts (1923-1993)
Da Vincilezing door Mark Delaere over de muziek van Karel Goeyvaerts.
De (on)macht van het beeld. De verbeelding van autoriteit in wetenschap, kunst, cultuur en media.
Meer dan ooit zijn wetenschappers en kunstenaars publieke figuren. De tijd waarin de wetenschapper en kunstenaar zich verstoken van de wereld in academische ivoren torens of ateliers konden laven aan hun werk lijkt definitief voorbij. Wat betekent de prominentie in media en populaire cultuur voor het beeld van de wetenschapper en kunstenaar? Welke risico’s brengt deze publieke prominentie met zich mee? En hoe verhoudt het hedendaagse imago zich tot het historische (lees: wit, mannelijk, oud) beeld dat uitgedragen wordt in...
Verrekijkerssymposium ‘Waarom en hoe de toekomst verkennen? En welke rol speelt de wetenschap daarin?’
Op dinsdag 13 juni 2023 vindt de derde editie van het Verrekijkerssymposium ‘Waarom en hoe de toekomst verkennen? En welke rol speelt de wetenschap daarin?’ plaats in de Koninklijke Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten in Brussel.
Het symposium is opgezet in breed overleg met de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, WRR (Nederland) en georganiseerd met o.m. de steun van het FWO en van KVAB.
Het symposium focust op drie prangende thema’s die de WRR eerder al onderzocht voor Nederland: klimaatveiligheid &...
Voorstelling Nationaal Biografisch Woordenboek, deel 25
December 2022 verscheen de 25ste editie van het Nationaal Biografisch Woordenboek (NBW). Het nieuwe deel wordt op 7 juni 2023 voorgesteld tijdens een academische zitting die zal inzoomen op enkele bredere thema's binnen NBW 25.
Het Nationaal Biografisch Woordenboek verschijnt om de twee jaar en is een resultaat van een samenwerking van de KVAB met de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde en de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België. Het is op dit moment – voor zover ons...
Waarheid & Wetenschappen en Kunsten
Eerste sessie van de Lentecyclus 'De waarde van waarheid'
Voorjaarsrecital met Charlotte en Aaron Wajnberg
Charlotte (sopraan) en Aaron (piano) Wajnberg
Ticketprijs: 15 euro
Start om 19u30
Een canon van Vlaanderen, voor geschiedenisonderwijs? - VOLZET
Wat houdt het concept van een nationale canon in? Wat zijn de achterliggende motieven? En welke valkuilen draagt het begrip in zich? Wat is het eigenlijk waard om geleerd te worden in geschiedenisonderwijs? Welke historische referentiekennis kan als wegwijzer dienen?
Sinds haar aankondiging in 2019 deed de Canon van Vlaanderen al heel wat inkt vloeien. Veel historici, geschieddidactici, geschiedenisleerkrachten en erfgoedprofessionals reageerden afwijzend op het initiatief. Daarbij haalden ze principiële, historisch-wetenschappelijke en didactische bezwaren aan. Voorstanders zagen de canon dan weer...
Standpuntvoorstelling 'Taalbeleid'
Door de explosieve toename van de internationalisering van onderzoek en onderwijs heeft het Engels in de afgelopen decennia geleidelijk een plaats veroverd aan de Vlaamse universiteiten. Deze ontwikkeling zien we ook in de ons omringende landen. Door sommigen wordt gevreesd dat de opmars van het Engels een bedreiging vormt voor het Nederlands. Ze waarschuwen voor de 'verengelsing' van onze universiteiten. Anderen dringen juist aan op versoepelingen van de taalregelgeving en zijn van mening dat het verwerven van meertalige competenties verrijkend...
Standpuntvoorstelling 'Duurzaam beheer van infrastructuur'
Dit Standpunt kwam tot stand naar aanleiding van onder meer de spectaculaire instorting van de Morandibrug in Genua in 2018, problemen met tunnels in Brussel in de periode 2015-2016 en de opmaak van de Lijst van Prioritaire Kunstwerken met daarin diverse kritieke ‘brokkelbruggen’. De bruggen en viaducten in deze lijst worden onderworpen aan een strikter inspectieregime. Ze staan niet op instorten, zoals men in de pers soms laat uitschijnen.
Het grootste deel van de wegbruggen in Vlaanderen is ongeveer 50...
Openbare Vergadering 2022
Op zaterdag 10 december 2022 om 10.00 uur vond de Openbare Vergadering van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten plaats. We blikten terug op de verwezenlijkingen in 2022 en stelden de nieuwe leden voor. Diverse prijzen werden uitgereikt: de prijs Laureaat van de Academie, de Fondsprijzen en de prijs van de Vlaamse Minister voor Wetenschapsbeleid.
De meest presitigieuze prijs, de 'Gouden Penning', werd overhandigd aan de heer Guido Gryseels....
Uitreiking Frans Van Cauwelaertprijs 2020-2021-2022
De Frans Van Cauwelaertprijs is een prijs voor jonge onderzoekers, voor een oorspronkelijk werk van onbetwistbare wetenschappelijke waarde. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt, afwisselend in de humane wetenschappen (cultuurwetenschappen en gedragswetenschappen) en exacte wetenschappen (biomedische wetenschappen en natuur-, ingenieurs- en wiskundige wetenschappen).
De prijsuitreikingen van 2020 en 2021 konden niet plaatsvinden omwille van de pandemie. Dit najaar vindt een extra feestelijke editie van de prijsuitreiking plaats. Herman Van Rompuy reikt de prijs uit aan de winnaars van 2020, 2021 en 2022. De laureaten...
Uitreiking onderscheidingen wetenschapscommunicatie 2022
De feestelijke prijsuitreiking van de Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie 2022 vindt plaats op 23 november, aansluitend op de FWO Focusdag Wetenschapscommunicatie "Kom naar Buiten", dit jaar in het thema van "Nieuwe en alternatieve media" - programma & registratie.
Tijdens de uitreiking stellen we de laureaten graag aan u voor. De winnaars van de EOS Publieksfavoriet en de Prijs Jonge Belofte worden bekendgemaakt. Koen Wauters (VRT) interviewt de loopbaanprijswinnaar. Dit alles gevolgd door een feestelijke receptie.
...