Voorbije activiteiten
Da Vincilezing Adolphe Quetelet. De vele gezichten van de wetenschapper.
Nele Bracke gaat jullie zeer gepassioneerd vertellen over Adolphe Quetelet, de wetenschapper uit Gent die zowel wiskundige, astronoom als meteoroloog was. En die ook de BMI-index (de Quetelet-index) mee creëerde.
2-daags symposium: Beschouwing en/of beleving in de (beeldende) kunst
Moet of mag Kunst immersief of contemplatief beleefd worden? Is de vraag wel zo eenvoudig? Wat zou Walter Benjamin hierover zeggen in 2024? Kom het zelf mee 'beleven' en reserveer je plaats voor dit unieke tweedaags symposium op 3-4 oktober.
Da Vincilezing Peter Benoit
Lezing door Jan Dewilde over Peter Benoit en een kort recital met pianowerk. Benoit is de Belgische componist die een cruciale rol speelde in het bevorderen van de Vlaamse taal en cultuur in het muziekonderwijs.
Wetenschap aan Zee 2024 - Verder kijken in de ruimte
De Academie organiseert samen met TAZ een driedaags mini-festival ‘Wetenschap aan Zee’ (8 - 10 augustus). De derde sessie op 10 augustus gaat over: 'Verder kijken in de ruimte'.
Wetenschap aan Zee 2024 - Geheimen van de Noordzee
De Academie organiseert samen met TAZ een driedaags mini-festival ‘Wetenschap aan Zee’ (8 - 10 augustus). De tweede sessie op 9 augustus gaat over: 'Geheimen van de Noordzee: Verdronken landen en ongewone zeezoogdieren'.
Wetenschap aan Zee 2024 - Biologie en Klimaat
De Academie organiseert samen met TAZ een driedaags mini-festival ‘Wetenschap aan Zee’ (8 - 10 augustus). De eerste sessie op 8 augustus gaat over: 'Biologie en Klimaat'.
Vesalius als protagonist van het hedendaagse medisch denken
Da Vincilezing door Bob Van Hee over Vesalius met focus op de veelzijdige invloeden van de grondlegger van de anatomie op onze huidige geneeskundige zorg.
Lentecyclus Sessie 3: Geluid en Samenleving
Deel drie van de Lentecyclus over geluid omvat een socio-psychologische benadering.
Zonder geluid zou onze samenleving niet functioneren.
Geluid wordt vaak geassocieerd met dynamiek, kracht en vooruitgang.
Maar anderzijds zoeken we met zijn allen stilte en ontspanning op.
Hoe zit het nu eigenlijk met 'geluid'?
Lentecyclus Sessie 2: Geluid en Luisteren
Deel twee van de lentecyclus over geluid, gaat over (actief) luisteren. Luisteren betekent iets met aandacht (aan)horen. Hoe doe je dat, hoe word je daar beter van?
Lentecyclus Sessie 1: Geluid en Gehoor
Dit eerste deel van de lentecyclus over geluid en gehoor, gaat over het passieve horen, in al zijn contexten.
Geluid overkomt je. Passief horen we (bijna) allemaal, de ene al beter dan de andere.
Wat is de impact van gehoor op ons mens-zijn?
Voorjaarsconcert: Kugoni Trio
Het Kugoni Trio is te gast in de Academie op vrijdag 19 april 2024. Kom luisteren naar deze eigentijdse combinatie van saxofoon, viool en piano. Het trio brengt muziek van o.a. Astor Piazzolla, Wim Henderickx en Dmitri Shostakovich. Tickets kan je vanaf nu kopen via deze website.
Het klimaatdebat in Vlaanderen - een analyse van taal en communicatie
Dit Standpunt maakt een analyse van de communicatie over klimaatverandering in Vlaanderen.
Want terwijl de overgrote meerderheid van de klimaatwetenschappers het eens is over de feiten inzake de klimaatopwarming, blijkt dat tegenstrijdige opinies de communicatie over het thema kenmerken en in sommige opzichten de noodzakelijke verbinding tussen groepen bemoeilijken.
Het Standpunt wordt voorgesteld in het Paleis der Academiën te Brussel op woensdag 17 april, om 17u.
SOCIALE MEDIA - Inzichten en perspectieven
Hoe sociaal zijn de sociale media nog wel? En hoe kunnen we ervoor zorgen de ontegensprekelijke voordelen van de sociale media te vrijwaren? Op deze vragen gaan we dieper in en doen we drie aanbevelingen.
Stikstof: in alle redelijkheid
- Is met het recente politieke akkoord van de Vlaamse Regering het stikstofprobleem definitief van de baan?
- Is het akkoord helder, milieutechnisch en juridisch verdedigbaar en is het gebalanceerd?
- Hoe wordt het probleem in de buurlanden aangepakt en zijn er alternatieven?
Op 5 maart presenteert de Academie haar onafhankelijke rapport over deze materie. De buitenlandse experten Ana Soares en Thomas Christensen (UK - Denemarken) leidden deze denktank rondom stikstof. Ze spraken zowat iedere relevante organisatie met kennis van zaken hieromtrent. Het debat wordt dus boeiend. Je kan je plaats vanaf nu reserveren!
Uitreiking Frans van Cauwelaertprijs 2023
Prijsuitreiking van de Frans van Cauwelaertprijs 2023 in de Biomedische Wetenschappen door Herman Van Rompuy aan Dr. ir. Jasper Janssens.
Gustave Magnel, pionier van het voorgespannen beton
Prof. Dr. Ir. Luc Taerwe (UGent) spreekt over Gustave Magnel, bekend van de eerste voorgespannen betonbrug in de VSA maar ook van de Boekentoren in Gent en de Basiliek van Koekelberg.
Winterse Wetenschap - Wetenschap aan de Rand van Chaos
Samen met de VUB en de Koninklijke Bibliotheek (KBR) organiseert de KVAB een uniek vijfdaags pop-up evenement 'Winterse Wetenschap’ van 18 tot 22 december 2023.
‘Wetenschap aan de Rand van Chaos’
In de jaren ’80 kwam er grote wetenschappelijke belangstelling voor zelf-organiserende systemen, de chaostheorie en de complexe netwerktheorie.
Deze kenden toepassingen in de natuur- en de scheikunde ('actieve materie', cosmologie, chemische oscillatoren, enz.) maar ook in de biologie en de neurowetenschappen.
Deze pop-up tentoonstelling toont hoe al deze...
Poverty and/in education
The democratization of education started in the 1950s and 1960s. It aimed to ensure that young people from different social and economic backgrounds can find their way to secondary education, colleges and universities. But sociological research shows that the progression of young people from diverse socio-economic backgrounds and lower income families still is structurally problematic, resulting in increasing inequality in school and work trajectories, experiences, and outcomes.
Luann Good Gingrich (York University, Canada) and Diane Reay (Cambridge University, UK) are two internationally...
Openbare Vergadering 2023
Op zaterdag 9 december 2023 om 10.00 uur vindt de Openbare Vergadering van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten plaats.
Vast secretaris Karel Velle blikt terug op de verwezenlijkingen van het afgelopen jaar. De nieuwe leden worden voorgesteld en diverse prijzen zullen worden uitgereike
De 'Gouden Penning' zal worden overhandigd aan Ivo Van Hove, gevolgd door een interview door Chantal Pattyn.
AI as an agent of change
Final symposium, reflecting on the most recent developments in the field of artificial intelligence and on the question of their implications for our view of humanity: autonomy, self-determination, the need for a 'digital humanism'.