Vlaanderen en internationale wetenschappelijke onderzoeksinfrastructuren
Debat
Paleis der Academiën, Brussel
Organisatie
Activiteit in het kader van het Standpunt
Dankzij internationale wetenschappelijke onderzoeksinfrastructuren krijgen Vlaamse onderzoekers de kans om internationaal toonaangevend te zijn in wetenschappelijke en technologische spitsdomeinen.
Debat met historische terugblik & kritische vooruitblik: hoe organiseren we deze samenwerking in Vlaanderen, België en Europa?
Dankzij internationale samenwerkingen rond gemeenschappelijke grote onderzoeksinfrastructuren is Europa vandaag wereldleider in verschillende basiswetenschappen. De samenwerkingsverbanden zijn soms gestart nog vóór stappen werden gezet naar economische en politieke eenmaking van Europa. Wat kunnen we leren van de pioniers uit de geschiedenis? Deze vraag staat centraal in de publicatie waaraan Professor Jean-Pierre Henriet werkte voor zijn overlijden in 2017. De Klasse Natuurwetenschappen besliste om zijn werk te publiceren en het resultaat wordt in zijn herinnering voorgesteld op 8 juni.
Het onderzoek van Jean-Pierre Henriet was de aanleiding voor een analyse van de uitdagingen voor Vlaanderen vandaag. In de nieuwe publicatie in de reeks Standpunten roept hoofdauteur Christoffel Waelkens op tot meer interfederaal overleg omtrent internationale wetenschappelijke samenwerking en een hogere betrokkenheid van de wetenschappelijke wereld, ook bij de totstandkoming van het beleid. Daarover voeren wij op 8 juni het debat.