Gouden Penning voor Emile Boulpaep

Gouden Penning voor Emile Boulpaep

De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten reikt de Gouden Penning 2019 uit aan Professor Emile Boulpaep voor zijn decennialange inzet om duizenden jonge Vlaamse studenten en onderzoekers de kans te bieden om hun opleiding in de VS verder te zetten, via de Belgian American Educational Foundation (BAEF).

De Gouden Penning is de belangrijkste prijs van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB). De prijs wordt ieder jaar toegekend aan een persoonlijkheid die met zijn uitzonderlijke loopbaan een bijdrage levert aan de verspreiding van wetenschap en kunst.

Emile Boulpaep is sinds 1977 executive president van de Belgian American Educational Foundation. Deze stichting biedt beurzen aan studenten en onderzoekers uit Belgische universiteiten en conservatoria om voortgezette studies of onderzoek aan te vatten in de Verenigde Staten.

 “Emile Boulpaep is de drijvende kracht achter de BAEF,” aldus KVAB-voorzitter Karel Velle, “De kennis en unieke ervaring die jonge onderzoekers dankzij steun van deze stichting kunnen vergaren is van onschatbare waarde voor hun weg in de academische wereld, de openbare sector of de bedrijfswereld.”

De BAEF werd opgericht in 1920 door president Hoover en viert in 2020 haar honderdjarig bestaan.

De Gouden Penning wordt uitgereikt sinds 1998. Laureaten waren onder meer Jos Delbeke, Alain Platel, Marleen Temmerman, Jacques Rogge, Philippe Herreweghe, Roger Raveel en Dries Van Noten.