De toekomst van de twee Korea's
Symposium
Online
Organisatie
Activiteiten in het kader van de Lentecyclus
Woordloos zijn de blauwgrijze bergen,
vormloos de kabbelende rivieren.
De frisse wind staat niet te koop
en de volle maan is van niemand.
Hoe zalig toch met al die energieën
samen oud te worden, pijnloos, zorgeloos!
- Song Hun, zestiende eeuw, via de Duitse vertaling door Frits Vos in het Nederlands van Frans Boenders
De laatste sessie zoomt in op Noord-Korea en Zuid-Korea. Het verleden van deze regio laat zich kenmerken door decennialange spanningen. Wat zal de toekomst brengen? Casper van der Veen zoomt in op de 'Kim-dynastie'.
Prof. Boudewijn Walraven geeft een verdiepende lezing over het Confucianisme en Prof. Carine Defoort presenteert slotconclusies op de volledige cyclus.
26-05-2021
Boudewijn Walraven, professor emeritus Koreastudies van de Universiteit Leiden, heeft zijn onderzoek in eerste instantie gericht op sjamanisme en Boeddhisme, maar daarbij altijd aandacht besteed aan hun positie in de samenleving en relatie met het confucianisme. Na zijn emeritaat is hij zes jaar verbonden geweest aan de Sungkyunkwan Universiteit in Seoul, de moderne universiteit die zich beschouwt als de directe voortzetting van de Confucianistische Academie van de Chosŏn periode (1392-1910), wat hem in staat stelde op dagelijkse basis confucianistische activiteiten van nabij te observeren. Een van zijn meest recente publicaties is het hoofdstuk „A Meeting of Extremes: The Symbiosis of Confucians and Shamans” in the Dao Companion to Korean Confucian Philosophy.
Casper van der Veen (1986) is een historicus en freelance journalist die zich al jaren verdiept en vastbijt in alles wat met Noord-Korea te maken heeft. In mei 2018 verscheen van zijn hand het boek De Kim-dynastie. Geschiedenis van Noord-Korea. Van der Veen spreekt en schrijft voor diverse Nederlandse media over Noord-Korea en verdiept zich ook in de technische aspecten van de Noord-Koreaanse (kern)wapen- en raketprogramma’s. Tevens vraagt hij geregeld aandacht voor de schrijnende humanitaire situatie in het land.
Carine Defoort is gewoon hoogleraar sinologie aan de KU Leuven. Ze studeerde sinologie en filosofie aan de KU Leuven, de National Taiwan University, en aan de University of Hawaii. Haar onderzoek gaat over het vroege Chinese denken net voor het begin van het keizerrijk (4de en 3de eeuw voor onze jaarrekening) en de moderne receptie ervan aan het einde van het keizerrijk (vroeg 20ste eeuw). Ze is de editor van het tijdschrift Contemporary Chinese Thought.