Universiteit van Vlaanderen wint Prijs Vlaamse Minister voor Wetenschapsbeleid

Universiteit van Vlaanderen wint Prijs Vlaamse Minister voor Wetenschapsbeleid

Met filmpjes en podcasts die miljoenen keren worden bekeken en beluisterd, brengt Universiteit van Vlaanderen wetenschap tot in vele huiskamers. Op voordracht van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) bekroonde minister Hilde Crevits hen met deze prijs voor wetenschapspopularisering.

De Prijs van de Vlaamse Minister voor Wetenschapsbeleid wordt om de drie jaar uitgereikt aan personen of instellingen die erin geslaagd zijn om op voortreffelijke wijze wetenschap binnen het bereik te brengen van het algemeen publiek. Universiteit van Vlaanderen werd opgericht in 2017 en werd in recordtijd een van de grootste platformen voor wetenschapscommunicatie in Vlaanderen.

Met deze prijs wordt Universiteit van Vlaanderen bekroond voor haar bijzonder grote bereik maar ook de hoge kwaliteit die zij weet te garanderen: een combinatie die een moeilijke evenwichtsoefening is in de wetenschapscommunicatie. Universiteit van Vlaanderen bereikt bovendien een erg breed publiek. Voor tal van kijkers is het de eerste kennismaking met ‘de universiteit’ en ‘het wetenschappelijk onderzoek’. Bijzondere aandacht gaat ook naar jongeren. Met een sterke aanwezigheid op Youtube, bereikt Universiteit van Vlaanderen jongeren waar ze zitten.

“De Universiteit van Vlaanderen belichaamt helemaal waar we met het wetenschapsbeleid naartoe willen: kennis, die vaak verborgen blijft achter de universiteitsmuren, toegankelijk maken voor iedereen,” aldus minister Hilde Crevits. “Het is belangrijk het werk van wetenschappers beter te begrijpen en te vertrouwen. Zeker in tijden van nepnieuws is er extra aandacht nodig voor het brengen van feiten. Met filmpjes en podcasts geeft de Universiteit van Vlaanderen een echt gezicht aan de wetenschap.”

In hun eerste twee collegejaren leverde Universiteit van Vlaanderen reeds meer dan 65 miljoen contactmomenten op, met een bereik van meer dan 2,5 miljoen kijkers en maandelijks 250.000 luisteraars van de podcast. Met opiniestukken, extra artikels of interviews geven mediapartners Knack en VRT de video’s en podcasts extra aandacht, zodat heel verschillende doelgroepen bereikt worden. "Wij zijn bijzonder trots dat we er in die twee jaar in geslaagd zijn om een heel ruim publiek te bereiken", zegt Universiteit van Vlaanderen-voorzitter en -oprichter Johnny Quidé. "Wetenschap is voor iedereen! Het toegankelijk, begrijpbaar en relevant maken voor alleman, dat is mijn droom die hiermee elke dag een stukje meer verwezenlijkt wordt. Deze prijs motiveert ons om de komende jaren nog meer manieren te vinden om de rijke kennis van onze universiteiten aantrekkelijk te verspreiden buiten de muren van de instellingen.”

“De Universiteit van Vlaanderen is een fraai staaltje van gerichte wetenschapscommunicatie naar een breed publiek. Als universiteiten staan we mee aan de wieg van dit initiatief en het doet dan ook deugd dat het excellente werk van onze wetenschappers en hun talent om dit op een bevattelijke wijze te brengen vandaag in de prijzen valt.”, zegt Luc Sels, voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad.

Ook Luc De Schepper, rector van de Universiteit van Hasselt is positief en zegt: “De Universiteit van Vlaanderen heeft op twee jaar tijd aangetoond dat wetenschap ook een breed publiek kan aanspreken. De format en inhoud van de colleges zijn zeer succesvol en leiden tot meer wetenschappen in de klas en online.” 

De Prijs van de Vlaamse Minister voor Wetenschapsbeleid wordt om de drie jaar uitgereikt sinds 2000. Vorige winnaars waren onder meer Canvas, Kazerne Dossin, Roger Van Overstraeten-society, EOS Magazine en Technopolis.