Schade door gokken helpen indijken: Bram Constandt #wecomprijzen2023

Schade door gokken helpen indijken: Bram Constandt #wecomprijzen2023

Bram Constandt (UGent) onderzoekt de normalisering van gokken, met aandacht voor de rol van gokreclame en de innige band tussen de gokindustrie en de sportsector. Hij ontvangt een Jaarprijs Wetenschapscommunicatie 2023 voor zijn inzet om via wetenschappelijke duiding de perverse effecten van gokreclame bloot te leggen. 

Veel onwaarheden uit de gokindustrie zijn gemakkelijk weerlegbaar op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Hieronder lees je een verslagje van ons (virtueel) interview. De volgende stap? Stem op Bram voor de EOS Publieksprijs of registreer voor de feestelijke prijsuitreiking in het Paleis der Academiën op 14/11

Wat weten we over de wetenschapper en zijn onderzoek?

 • Dat de wereld hierdoor beter wordt omdat een groeiend bewustzijn over de risico's van gokken en de perverse effecten van gokreclame gokschade kunnen helpen indijken. 
   
 • Dat Bram dit topic sinds 2019 bestudeert, toen er heel veel onwaarheden verspreid werden door de gokindustrie die nochtans gemakkelijk weerlegbaar zijn op basis van wetenschappelijk onderzoek.
   
 • Dat hij zoveel mogelijk mensen en doelgroepen tracht te bereiken door de combinatie van verschillende communicatievormen: opiniestukken, een podcast, een videocollege bij Universiteit van Vlaanderen en een campagne.

Persoonlijke weetjes?

 • Bram is trots en vereerd één van de laureaten te zijn. Het is een zeer mooie erkenning voor activiteiten die hij steeds met veel plezier en energie verzorgt.
   
 • Het gezin van Bram verwelkomde onlangs een baby. Grote festiviteiten zullen moeten wachten, maar een etentje zal wel lukken!

 

Over deze prijs voor wetenschapscommunicatie

KVAB - De Koninklijke Vlaamse Academie (voor Wetenschappen en Kunsten) én de Jonge Academie. Doel: het belang van communicatie voor wetenschappers extra in de verf zetten. De prijsuitreiking vindt plaats op 14 november, Paleis der Academiën, Hertogsstraat 1, Brussel. Registreer online, het aantal plaatsen is beperkt!

Alle twaalf de laureaten en méér info vind je hier op de website van KVAB.

Het college van Bram voor Universiteit van Vlaanderen