Revelations - Nieuwe cd Wim Hendrickx

Revelations - Nieuwe cd Wim Hendrickx

Klasse Kunsten

11 februari vindt de release plaats van de nieuwe cd van Wim Hendrickx, lid van de Klasse Kunsten:

Een ontmoeting tussen oud en nieuw, tussen Oost en West, tussen verzet en aanvaarding, tussen liefde en lijden. Met REVELATIONS componeerde Wim Henderickx tijdloze en meeslepende muziek voor het gelijknamig muziektheaterwerk van regisseur Wouter Van Looy. Hij baseerde zich op de visioenen van de middeleeuwse mystica Hadewijch van Antwerpen. Solosopraan Lore Binon vertolkt de hypnotiserende sirenenzang en zet die af tegen de kristallen engelenstemmen van het Vlaams Radiokoor. Wim Henderickx begeleidt zelf op percussie, met de solisten van HERMESensemble. We horen Marc Tooten op altviool en Karin de Fleyt op fluit. Het elektronische klanktapijt is van Jorrit Tamminga.

REVELATIONS kwam tot stand in 2017 als score voor een multimediaal muziektheaterwerk van regisseur Wouter Van Looy en Muziektheater Transparant. Het vertrekpunt werd gevormd door de indrukwekkende visioenen en openbaringen van de dertiende-eeuwse schrijfster en mystica Hadewijch van Antwerpen. Haar visioenen hadden geen profetische inhoud, maar vormden een indrukwekkend verslag van een persoonlijk ontwikkelingsproces naar inzicht, liefde en versmelting met God. Haar bijzonder sensuele beschrijvingen van innerlijke toestanden en processen hadden vaak een bijna erotisch karakter. 

De mystieke geschriften van de Perzische soefi-dichter Rumi, daterend uit dezelfde periode, vertonen verrassend veel overeenkomsten met het werk van Hadewijch en behoren vandaag nog tot de meest gelezen islamitische poëzie.  REVELATIONS blijft ver van een illustratieve uitbeelding, maar vertaalt de visioenen van Hadewijch en Rumi naar hedendaagse utopieën. Wat fluisteren de innerlijke stemmen en beelden van een vrouw, alleen op scène, ons vandaag in? En in dienst van welke utopie?

Meer info op www.wimhenderickx.com