Pieter Verstraete: Pedagoog in hart & nieren #wecomprijzen2023

Pieter Verstraete: Pedagoog in hart & nieren #wecomprijzen2023

Pieter Verstraete (KU Leuven) speurt naar de pedagogische betekenissen van stilte op school. Hij ontvangt een Jaarprijs Wetenschapscommunicatie 2023 voor 'Stiltezoekers: in de klas en in de wereld'.

Ik ben en blijf een pedagoog in hart en nieren en wou mijn wetenschappelijke resultaten heel graag vertalen naar een divers publiek.

Hieronder lees je een verslagje van ons (virtueel) interview. De volgende stap? Stem op Pieter voor de EOS Publieksprijs of registreer voor de feestelijke prijsuitreiking in het Paleis der Academiën op 14/11

 

Weetjes over de wetenschapper

 • Studeerde pedagogische wetenschappen omdat hij wil bijdragen aan een wereld waarin mensen niet zozeer zichzelf kunnen zijn, maar wel kunnen en willen luisteren naar anderen.
   

 • Doet onderzoek sinds 2016.
   
 • Hoopt dat hij met het bekroond project mensen kan aanzetten om na te denken over het soort wereld waarin ze willen leven.
   
 • Wil met zijn onderzoek een divers publiek bereiken: van lagere schoolkinderen tot volwassenen met en zonder een beperking.  

Persoonlijke weetjes

 • De prijs werd gevierd met pannenkoeken bakken - met de verse eieren van zijn vier kakelende kippen.

 • Voor ontspanning luistert hij naar het melancholische trompetgeluid van Chet Baker, laat hij de boxen knallen met Rage against the machine of laat hij zich verrassen door Syrische muziek op Spotify.

 

Over deze prijs voor wetenschapscommunicatie

KVAB - De Koninklijke Vlaamse Academie (voor Wetenschappen en Kunsten) én de Jonge Academie. Doel: het belang van communicatie voor wetenschappers extra in de verf zetten. 

Prijsuitreiking 14 november, Paleis der Academiën, Hertogsstraat 1, Brussel. Registreer online, het aantal plaatsen is beperkt!

Alle twaalf de laureaten en méér info vind je hier op de website van KVAB.