Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie 2021

Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie 2021

De laureaten van de Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie 2021 zijn vandaag bekend. Deze prijzen worden ieder jaar uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie en de Jonge Academie, met als doel het belang van de interactie tussen wetenschappers en publiek in de verf te zetten. We stellen de laureaten de komende weken aan u voor via presentatiefilmpjes. De prijsuitreiking zal plaatsvinden op 24 november 2021.

Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie voor Johan Neyts

 

Johan Neyts wint de Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie 2021 van de KVAB en de Jonge Academie voor zijn inspanningen om de maatschappij te informeren over virussen en vaccins en zo bij te dragen aan het vertrouwen in de wetenschap.

De Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie bekroont een uitzonderlijke carrièrelange inzet op vlak van wetenschapscommunicatie. Johan Neyts is een internationaal toponderzoeker in zijn vakgebied. Zijn laboratorium (Rega Instituut, KU Leuven) ontwikkelde onder meer een uiterst werkzaam antiviraal middel tegen dengue. Maar deze erkenning ontvangt Neyts voor zijn jarenlange inspanningen om op begrijpelijke wijze toelichting te geven over de complexe materie in zijn expertisedomein. 

Tijdens de coronapandemie gaf Neyts regelmatig duiding in de media, als expert op het gebied van onderzoek naar antivirale geneesmiddelen en vaccins. Ook in het verleden getuigde hij, onder meer naar aanleiding van het Zikavirus, van gedrevenheid in het informeren van en interageren met een breed publiek via diverse mediakanalen.

“Neyts is steeds bereid om in te gaan op vragen van media om duiding te geven en doet dat met enthousiasme en een heldere communicatiestijl,” aldus de jury, onder voorzitterschap van Lieven Verschaffel (KVAB) en Damya Laoui (Jonge Academie, VIB/VUB).

Videoreactie Johan Neyts 

Meer over de Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie

 

12 onderzoekers/teams bekroond met Jaarprijs  

De nieuwe lichting laureaten heeft recent een uitmuntende inzet getoond op vlak van creatieve en toegankelijke wetenschapscommunicatie. Eén van hen zal de prijs voor de Jonge Belofte Wetenschapscommunicatie in de wacht slepen. Iedereen kan vanaf nu stemmen op zijn of haar favoriete wetenschapscommunicator: tijdens de prijsuitreiking op 24 november wordt ook de winnaar van de EOS Publieksprijs bekroond. 

 

Ontdek waarvoor de laureaten hun prijs in de wacht slepen | Stem voor uw favoriet

 

Laureaten Jaarprijzen 2021
Geert Meyfroidt, Jelle De Schrijver, Eline Oerlemans / Sarah Ahannach / Sarah Lebeer, Steven Caluwaerts / Bart Mesuere / Sara Top / Thomas Vergauwen, Niel Hens, Geert Molenberghs, Bart Fransen, Maarten Vansteenkiste / Joachim Waterschoot / Sofie Morbée, Sofie Moors,  Leni Van Goidsenhoven, Maximiliaan Martens / Jan Dumolyn / Danny Praet, Sebastiaan Engelborghs