In memoriam mevrouw Marie-Christiane Maselis

In memoriam mevrouw Marie-Christiane Maselis

Op 15 maart 2023 overleed in Knokke Marie-Christiane Maselis, geboren in Roeselare op 30 januari 1926, weduwe van professor Marcel de Boodt (St.-Truiden, 10 maart 1926-Gent, 23 januari 2012), hoogleraar in de bodemfysica en de bodemverontreiniging aan de faculteit Landbouwwetenschappen van de Gentse universiteit.

Mevrouw Maselis was zelf psychologe met specialisatie in de kinderpsychologie. Aan beiden werd een Fullbright-studiebeurs in de VS toegekend. Het was in de VS dat zij elkaar leerden kennen. In 2007 stichtte Marie-Christiane Maselis in de KVAB het fonds dat haar naam draagt, met de bedoeling een tweejaarlijkse prijs uit te reiken aan een onderzoeker of een onderzoeksgroep ter bekroning van een belangrijke oorspronkelijke studie op het gebied van de kinderpsychotherapie en de kinderpsychiatrie.

De prijs ter waarde van 5000 euro werd voor het eerst uitgereikt in 2008 en kende vijf edities. Na de uitreiking van de prijs in 2016 was het fonds uitgeput en werd de prijs niet langer opengesteld. Tweemaal werd een individuele onderzoeker bekroond, driemaal een onderzoeksgroep. De laureaten (12 in totaal) zijn hier terug te vinden op onze website.