Gouden Penning voor Thomas Leysen

Gouden Penning voor Thomas Leysen

De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten reikt de Gouden Penning 2021 uit aan Thomas Leysen, die als innovator, investeerder in onderzoek en duurzaamheid en als promotor van cultuur getuigt van een hoog maatschappelijk engagement.

De Gouden Penning is de belangrijkste prijs van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB). De prijs wordt ieder jaar toegekend aan een persoonlijkheid die voor het brede publiek een uitzonderlijke bijdrage levert aan de verspreiding van wetenschap en kunst.

Thomas Leysen is een Belgisch ondernemer met een impressionant cv. Onder zijn leiding transformeerde Umicore tot een duurzaam, ecologisch materialenbedrijf. Tevens stuurde hij als voorzitter de internationalisering en digitale transitie en internationalisering van Mediahuis. Hij werd tevens voorzitter van KBC Groep in de nasleep van de financiële crisis, en hielp mee de groep uit de crisis te loodsen.

“Naast zijn verdiensten als ondernemer, waardeert de Academie ook in het bijzonder zijn maatschappelijk engagement. Hij is een promotor van duurzaam ondernemerschap en is sterk begaan met het Vlaamse kunstenlandschap.” Elisabeth Monard, voorzitter van de KVAB, verwijst naar onder meer zijn mandaten bij o.a. de Koning Boudewijnstichting, het Fonds Baillet-Latour, The Shift maar ook de Topstukkenraad Vlaanderen en het Rubenianum. 

De Gouden Penning wordt uitgereikt sinds 1998. Laureaten waren onder meer Erika Vlieghe, Jos Delbeke, Alain Platel, Marleen Temmerman, Peter Piot, Herman Van Rompuy, Jacques Rogge, Philippe Herreweghe, Roger Raveel en Dries Van Noten. 

 

Thomas Leysen (°1960) behaalde als 16 jarige zijn diploma ASO via de middenjury en nam daarna een “gap year” waarbij hij Engels studeerde in Cambridge en werkte in Hamburg. Hij combineerde daarna een internationale job in de maritieme sector met de studies Master in de Rechtsgeleerdheid aan de VUB en daarna aan de KU Leuven. Onder zijn leiding werd Umicore omgevormd van een non-ferro-bedrijf naar een internationale materiaaltechnologiegroep gespecialiseerd in de productie van batterijen en katalysatoren en de recyclage van kostbare metalen. Tot 2008 was hij CEO van de onderneming; sindsdien is hij voorzitter van de Raad van Bestuur. Thomas Leysen legde ook de basis voor de fusie van Corelio en Concentra tot Mediahuis, de grootste Belgische krantengroep waarvan hij nog steeds voorzitter is.

Van 2002 tot 2004 was hij voorzitter van Agoria en van 2008 tot 2011 van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Van 2011 tot 2020 was Thomas Leysen voorzitter van KBC Groep. In 2021 werd hij voorzitter van de Raad van Commissarissen van Koninklijke DSM.

Sinds zijn jeugd is Thomas Leysen sterk begaan met milieu en duurzaamheid. Hij was stichtend voorzitter van The Shift, een platform van bedrijven en NGO’s togewijd aan meer duurzaamheid in de economie en maatschappij. Verder is hij voorzitter van de Belgische Corporate Governance Commissie, lid van de Trilaterale Commissie, de European Round Table of Industrialists (ERT) en van het Steering Committee van de Bilderberg Meetings.  Zijn maatschappelijke betrokkenheid toont hij als voorzitter van de Koning Boudewijnstichting en van het Fonds Baillet-Latour. Thomas Leysen is eveneens actief in de culturele wereld, onder meer als voorzitter van de Topstukkenraad Vlaanderen, van het Museum Mayer van den Bergh en  van het Rubenianum Fund. 

 

De Gouden Penning en andere prijzen worden traditioneel uitgereikt op de Openbare Vergadering van de KVAB in december. Omwille van de huidige situatie in verband met COVID-19, werd de Openbare Vergadering verdaagd naar zaterdag 26 maart 2022.