Gouden Penning voor Alain Platel

Gouden Penning voor Alain Platel

De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) zal dit jaar haar Gouden Penning uitreiken aan regisseur en choreograaf Alain Platel, stichter en artistiek leider van les ballets C de la B met wie hij sinds 1984 dansvoorstellingen maakt. De overhandiging vindt plaats op zaterdag 10 december tijdens de academische zitting die om 10.00 uur aanvangt in het Paleis der Academiën te Brussel.

De Gouden Penning wordt ieder jaar toegekend aan een persoonlijkheid die met zijn uitzonderlijke loopbaan bijdrage levert aan de verspreiding van wetenschap en kunst.  “Alain Platel heeft de bakens verzet in het danstheater,” aldus KVAB-voorzitter Hubert Bocken, “Hij is een bron van inspiratie voor de aantredende generatie. In zijn carrière ontwikkelde hij een unieke danspoëzie waarmee hij behoort tot de internationale top. Zijn werk is steeds vernieuwend maar blijft toegankelijk voor een breed publiek.”

Vorig jaar ging de prijs naar Sigiswald Kuijken, oprichter van La Petite Bande. Andere voorgangers zijn onder meer Marleen Temmerman, Jacques Rogge, Philippe Herreweghe, Roger Raveel en Dries Van Noten. De Gouden Penning wordt uitgereikt sinds 1998.

Alain Platel (° 1956, Gent) is van opleiding orthopedagoog, als regisseur autodidact. Hij richt met een aantal vrienden en familieleden in 1984 een groepje op, dat nadien les ballets C de la B wordt genoemd en zou uitgroeien tot een succesvol dansgezelschap in binnen- en buitenland. Zoals geen ander hoort en ziet Platel de schoonheid van het afwijkende, het dissonante. Centraal in zijn beeldtaal staat de mens, hunkerend om opgenomen te worden in een groep en tegelijk om erbovenuit te stijgen. In zijn voorstellingen versmelten muziek, dans, taal, circus en komt de wereld binnen.

 

Uitnodiging

De KVAB heeft de eer u uit te nodigen op de openbare vergadering van haar vier klassen op zaterdag 10 december om 10.00 uur in het Paleis der Academiën (Hertogsstraat 1, 1000 Brussel). De uitreiking van de Gouden Penning is gepland rond 11.00 uur met kort wederwoord door Alain Platel: “Thema’s om op te dansen”.