De bloemen voor Lisa Marie Berkin

De bloemen voor Lisa Marie Berkin

Niet helemaal onopgemerkt werden bloemen gepland in de tuin van het Paleis der Academiën. (On)opgemerkt herinneren zij aan een tragische gebeurtenis tien jaar geleden. 

 

Afbeelding:  "Monkey business", een pentekening van Lisa Berkin uit een reeks van prentkaarten waarvan de opbrengst bestemd was voor de Leukaemia Research Fund, de WWF en Earth Justice.

(On)opgemerkt

Hans Rombaut

Op 5 augustus 2022 werden er twee boeketjes bloemen geplant aan het hekken rond het Paleis der Academiën aan de kant van de kleine ring tussen de Beliard- en de Montoyerstraat. Niemand zou ze ooit hebben opgemerkt in de duisternis onder de bomen, ware het niet dat er die dag gebeld werd aan de middendeur van het secretariaat. Een Engels echtpaar meldde zich met de vraag bij welk gebouw ze eigenlijk waren en of ze het even mochten bezoeken. Dat het Paleis onderdak verschaft aan vijf geleerde genootschappen bleek voor hen een belangrijke bijzonderheid, vooral omdat vele leden ervan kunstenaars zijn. Ze keken met bewondering naar de mooie standbeelden in de tuin en waren verrast dat ook de beroemde Auguste Rodin hier gewerkt had, en dat hij op de omheining zelfs twee werken heeft achtergelaten.

Zij stelden zich voor: Jason Berkin en zijn vrouw, afkomstig uit Leicester in Groot-Brittannië. Ze waren naar Brussel gekomen om zijn tweelingzus te herdenken, die op 5 augustus 2012 – dag op dag 10 jaar eerder – was overleden aan het hekken van het Paleis der Academiën. Zij leefde in Brussel als kunstenares en wandelde die dag langs de kleine ring, toen ze een astma-aanval kreeg. Voorbijgangers probeerden haar nog te helpen, maar de hulp kwam te laat. Toen zegde Jason: “We did something naughty” en toonde de plaats waar ze de bloemetjes in de grond hadden geplant ter nagedachtenis aan Lisa Marie Berkin die op die plaats was overleden. Hij nam nog een foto en ze vonden  troost in alles wat ze waren te weten gekomen over de plaats waar zijn tweelingzus zo jong was overleden. De zomer van 2022 was enorm heet en droog, maar een week later stonden de bloemetjes, beschermd door het dichte lover, er nog altijd fris en fleurig bij. We hebben ze nog wat extra water gegeven.