Conny Aerts wint de prestigieuze Kavli-prijs voor astrofysica

Conny Aerts wint de prestigieuze Kavli-prijs voor astrofysica

Klasse Natuurwetenschappen

Conny Aerts, sterrenkundige aan de KU Leuven en lid van de Klasse Natuurwetenschappen, wint de prestigieuze Kavli-prijs.

De Kavli-prijs staat bekend als de grootste wetenschappelijke onderscheiding na de Nobelprijzen. Conny Aerts wint de prijs in de categorie astrofysica, samen met collega-sterrenkundigen Jørgen Christensen-Dalsgaard (Denemarken) en Roger Ulrich (VS). Ze ontvangt de prijs voor haar baanbrekend onderzoek in de asteroseismologie, de studie naar sterbevingen. Ze is de eerste Belgische laureaat ooit. 

“We honor the 2022 Kavli Prize Laureates for their transformative contributions to science and society. Their discoveries created entirely new fields, opened up new realms of scientific research and advanced science for the benefit of humankind.” Aldus Lise Øvreås, voorzitter van Noorse Academie voor Wetenschappen en Letteren.

Conny Aerts won eerder al de Francquiprijs (2012) en de FWO Excellentieprijs (2020), prijzen die bekend staan als de Belgische en Vlaamse Nobelprijs. Ze is een belangrijk rolmodel voor meisjes en jonge vrouwen, ze wil hen inspireren om voor een carrière in de wetenschap te kiezen.

De prijs zal in september worden uitgereikt door de Noorse koning, in het concert­gebouw van Oslo. 

Van harte proficiat! 

 

Meer lezen:

Website Kavli Prize
Persartikel en Podcast EOS Wetenschap
Persartikel en Journaal-reportage VRT
Persartikel DeStandaard