"Citizen science in de klas heeft veel voordelen" Iris Stiers #wecomprijzen2023

"Citizen science in de klas heeft veel voordelen" Iris Stiers #wecomprijzen2023

Iris Stiers (VUB, ULB) doet onderzoek naar duurzaam beheer van invasieve soorten. Ze wordt bekroond met een Jaarprijs Wetenschapscommunicatie 2023

Als lerarenopleider koos ik specifiek om het burgerwetenschapsproject te linken met scholen en jongeren. 

Hieronder lees je een verslagje van ons (virtueel) interview. De volgende stap? Stem op Iris voor de EOS Publieksprijs of registreer voor de feestelijke prijsuitreiking in het Paleis der Academiën op 14/11

Over de wetenschapper

 • Doet al meer dan 15 jaar onderzoek impact van exoten op biodiversiteit.
   
 • Via samenwerking met collega's uit o.a. Zuid-Afrika besteedt ze de laatste 5 jaar specifiek aandacht aan biologisch beheer met insecten. Iets waaraan in Europa naar haar mening te weinig aandacht wordt besteed.
   
 • Als lerarenopleider koos ze om haar burgerwetenschapsproject te linken met scholen en jongeren.

"In de schoolcontext kan citizen science een krachtig didactisch middel vormen om specifieke leerinhouden aan te brengen, maar ook nieuwe kennis opleveren voor de wetenschap. Citizen science in de klas heeft vele voordelen: leerlingen ontwikkelen onderzoekscompetenties in een authentieke onderzoekscontext waardoor de motivatie zal stijgen, het laat zien dat wetenschap creatief is en draagt bij aan algemene wetenschappelijke geletterdheid."

 

Persoonlijke weetjes

Ze is trots op haar Jaarprijs Wetenschapscommunicatie. "Ik hecht veel waarde aan het maatschappelijk belang van wetenschap en onderzoek, ook in mijn onderzoeksprojecten en dan is dit de kers op de taart."

 • Koos voor wetenschappen dankzij een inspirerende leraar biologie. Ze had altijd veel vragen: "waarom ziet ons bloed rood?", "waarom kunnen vliegen op het plafond lopen" en wou dergelijke vragen kunnen beantwoorden.
   
 • Op Spotify blijft muziek van de jaren '90 opstaan: "Ik was een tiener in de jaren '90 en blijf stiekem wel fan van die muziek."
   
 • Om de prijs te vieren dronk ze al een glaasje cava met collega's. Na de werkuren, natuurlijk ;)