Democratie & Desinformatie

Jaargang: 2019
Democracy & Disinformation
Klasse Menswetenschappen

Stuurgroep van het Denkersprogramma Democracy & Disinformation

Anja Bechmann
Jaak Billiet
Herman De Dijn
Inez Dua
Freddy Dumortier
Godelieve Laureys
Ben O'Loughlin
Michaël Opgenhaffen
Bart Pattyn
Jo Pierson
Bram Spruyt
Jo Tollebeek
Peter Van Aelst
Lien Verpoest
Kristiaan Versluys
Els Witte

Documenten 

Evenementen 

Naar aanleiding van het KVAB Standpunt “De strijd om de waarheid. Over nepnieuws en desinformatie in de digitale mediawereld” namen Jaak Billiet (Klasse van de Menswetenschappen) en Peter Van Aelst, (alumnus Jonge Academie) het initiatief om een Denkerscyclus uit te werken rond enkele aspecten die verdere reflectie vereisten. Het programma kreeg de titel ‘Democracy & Disinformation’ en zal het functioneren van de democratie bekijken vanuit twee invalshoeken: de massale online verspreiding van desinformatie en de aanvaarding en verdere verspreiding door grote lagen van de bevolking. Hiervoor werden twee complementaire Denkers aangetrokken, Anja Bechmann (Aarhus University) experte in digitale media en Ben O’Loughlin (Royal Holloway, London) expert internationale relaties en communicatie. Samen met de stuurgroep zullen een aantal activiteiten en interacties met stakeholders georganiseerd worden in de eerste helft van 2019. Het slotsymposium waarop beide Denkers hun bevindingen zullen presenteren zal plaatsvinden in het Vlaams Parlement op vrijdag 11 oktober 2019 - programma & registratie.

 

Denker 
Anja Bechmann

Anja Bechmann is professor Media Studies en directeur van DATALAB, het Center for Digital Social Research aan de School of Communication and Culture, Aarhus University, Denemarken. Zij is experte in digital sociology, personal information data flows in social media, critical algorithmic and machine learning studies, social cohesion and digital news studies.   
Volg @anjabechmann

Ben O’Loughlin

Ben O’Loughlin is professor International Relations aan Royal Holloway, University of London. Hij leidt er de New Political Communication Unit. Zijn expertise situeert zich in de internationale politieke communicatie waar hij de link bestudeert tussen mediaonderzoek en de tendensen in ‘strategic narratives’ die gebruikt worden in politieke besluitvorming. Volg @Ben_OLoughlin