Wetenschap Aan Zee - Op zoek naar de oorsprong van leven

Lezing

03-08-2023

KAAP, Zeedijk 10 Oostende

In samenwerking met Theater aan Zee brengen we deze zomer een reeks van voormiddagsessies met toplezingen over actuele onderwerpen, gevolgd door discussie. "Wetenschap aan zee" vindt plaats op 2, 3 en 4 augustus, op een zomerse locatie gelegen op de Zeedijk van Oostende: KAAP. De thema's zijn: de kosmos, artificiële intelligentie en de oorsprong van het leven.

Op zoek naar de oorsprong van het leven

Donderdag 3 augustus 2023, 11.00 u.
Moderator: Dominique Van Der Straeten (UGent, KVAB)

Het kloppend hart 

Nele Vandersickel

Een menselijk leven vangt aan als het hart begint te kloppen maar het eindigt ook snel als het hart faalt. Hartritmestoornissen zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de westerse wereld. Waar komen deze stoornissen vandaan? Hoe kunnen wij stoornissen meten? Wat kunnen we eraan doen? Nele Vandersickel laat zien hoe ze met nieuwe wiskundige methoden, met name netwerk theorie en topologie, deze mysteries heeft kunnen doorgronden en hoe dit haar heeft geleid tot nieuwe meetinstrumenten en klinische behandelingen.

Ethiek van Planten Domesticatie

Marc Van Montagu, UGent, KVAB

Het ontstaan van de landbouw 15.000 jaar geleden was een keerpunt voor onze planeet. Met meer rationaliteit, verlichting en industriële revolutie kwamen kruisingen, mutagenese en het begrijpen van genetica. Maar intensieve landbouw, klimaatinstabiliteit en milieuvernietiging stellen ons nu voor grote uitdagingen. Hoe komen we deze crisissen te boven?

 

Herbekijk de lezingen van Wetenschap Aan Zee 2023 op Youtube