Lentevergadering Tervuren

25-05-2019

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren

Op zaterdag 25 mei vond de Lentevergadering in Tervuren plaats.

Slides van de voordrachten vindt u op het gedeelte van de website achter login.

 

 

 

PROGRAMMA

9.00 uur. Ontvangst met koffie en versnaperingen in de Foyer

10.00 Inleidende film De renovatiewerken van het AfricaMuseum

10.10  Verwelkoming door Karel Velle, voorzitter

 • Guido Gryseels, algemeen directeur AfricaMuseum
  Welkomstwoord en korte toelichting bij het renovatieproject
 • Robin Engels
  "Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (Charles Girault, 1904-1910), restauratie van een monument met een beladen geschiedenis"
 • Tine Huyse
  "Het biodiversiteitsonderzoek van het AfricaMuseum"

11.45 Receptie in de Foyer

12.15 Lunch in Bistro Tembo

15.00 Namiddagprogramma met keuze uit 3 rondleidingen:

 •  A Blend of Central Africa

Tijdens deze rondleiding worden enkele highlights van de permanente tentoonstelling toegelicht. De gids toont je een selectie interessante stukken die gecorreleerd worden aan onze multiculturele samenleving, aan maatschappelijke kwesties en duurzame ontwikkeling. Diverse zaalthema’s komen aan bod: materiële cultuur en immaterieel erfgoed, koloniale geschiedenis, vloek en zegen van rijkdommen, biodiversiteit, multiculturele samenleving, maatschappelijke kwesties en duurzame ontwikkeling.

 • Een complex en gedeeld verleden

Welke historische gebeurtenissen? Welke impact? Welke (toekomst)perspectieven? Hoewel de muren van het museum kolonisatie ademen, vertellen onze collecties een veel rijker verhaal over Centraal-Afrika. Tijdens de rondleiding staan we stil bij de belangrijkste periodes: van de oude heersers tot de geboorte van soevereine staten die vandaag zijn uitgegroeid tot de DRC, Rwanda en Burundi. 

 • Het AfricaMuseum herbekeken

Het vernieuwde AfricaMuseum is een feit. Wil je meer weten over de renovatie, restauratie en modernisering van het gebouw en de permanente tentoonstelling? Tijdens deze rondleiding krijg je uitgebreid uitleg over: de visie van de architect, de bouwkundige ingrepen, de gerestaureerde elementen en de scenografische keuzes.