Lentecyclus Sessie 3: Geluid en Samenleving

Symposium

29-05-2024

Paleis der Academiën

Activiteiten in het kader van de Lentecyclus 

Geluid is een trilling in een medium. Meestal is het een trilling in de lucht. Door deze trilling kunnen we geluiden waarnemen en communiceren.

Als er geen medium is - een vacuüm - is er ook geen geluid. Geluid zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de belevingswaarde van een plek verhoogt.  Geluid zorgt voor sociale interactie.

Hierover hebben we het in deel drie van de Lentecyclus.

Iedereen welkom: inschrijven is gratis, maar registratie wel verplicht.

Programma:

  • 14:00 – 14:10: inleiding
  • 14:10 – 14:40  Walter Weyns (UAntwerpen)

          Geluid als socialiteit

  • 14:40 – 15:10 Hein Zegers (KU Leuven)

          Geluid, stilte en psychologisch welzijn

  • 15:10 – 15:25 Pauze 
  • 15:25 – 15:55 Tom De Potter (VUB)

    ‘Enjoy the silence.’ De eerste stap naar een groenere (cardiovasculaire) zorg.
     

  • 15:55 – 16:25 Gilke Pée (Departement Omgeving, Leefomgevingskwaliteit)

          Geluid binnen het omgevingsbeleid

  • 16:25 – 16:55 Slotdebat o.l.v. Jan Hautekiet
     
  • 16:55 – 17:10 Algehele conclusies: Marc Leman (UGent)
     
  • 17:10 – 18:00 Receptie

 

Over de sprekers:

Walter Weyns (°1958) is hoogleraar sociologie aan de Universiteit Antwerpen, waar hij o.a. klassieke sociologische theorie en cultuurkritiek doceert. Hij beoefent een essayistische vorm van sociologie, schreef een dissertatie over Jürgen Habermas en publiceerde naast monografieën over Marx, Canetti en Habermas ook verschillende cultuursociologische werken, waaronder Wie, wat woke – een cultuurkritische benadering van wat we (on)rechtvaardig vinden (2021, Pelckmans).

Hein Zegers is M.A. in de taal- en letterkunde en M.Sc. in de klinische psychologie. Twintig jaar lang reisde hij de wereldbol af en deed er onderzoek naar psychologisch welzijn. Momenteel werkt hij aan de KU Leuven waar hij publiceert en doceert rond existentieel welzijn. Daarnaast heeft hij een praktijk als klinisch psycholoog voor de Leuvense internationale gemeenschap. Ten slotte is Hein ook actief als muzikant.

Tom De Potter is cardioloog in opleiding aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het UZ Brussel. Hij haalde zijn Master in de Geneeskunde diploma aan de VUB in 2021. Momenteel werkt hij aan een doctoraat waarin hij, onder supervisie van Prof. Dr. Argacha, Prof. Dr. Droogmans en Prof. Dr. Cosyns, zich focust op de effecten van luchtvervuiling en andere omgevingsfactoren op onze cardiovasculaire gezondheid. Zijn specifieke interesses zijn omgevingscardiologie, cardiale beeldvorming en sport cardiologie.

Gilke Pée is beleidsmedewerker geluidshinder bij het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Ze studeerde in 1998 af als bioloog aan de Universiteit Antwerpen. Na haar studie ging ze aan de slag als bodemsaneringsdeskundige. In 2003 maakte ze de overstap naar de Vlaamse overheid. Hier was ze in de loop van de jaren onder andere verantwoordelijk voor het beleid rond stiltegebieden, lichtverontreiniging en de regelgeving voor elektronische versterkte muziek. Met dit laatste werd Vlaanderen een van de eerste regio’s in de wereld met een regelgeving met het oog op beperken van gehoorschade ten gevolge van muziekactiviteiten. Het verbeteren van de kwaliteit van onze leefomgeving ligt haar nauw aan het hart. Samen met collega’s werkzaam binnen verschillende Vlaamse entiteiten bouwde ze zo het programma Luwte-oases uit. Een concept dat de verbinding legt tussen verschillende aspecten van een gezonde en kwalitatieve leefomgeving. Daarnaast is ze onder andere betrokken bij het Europees gestuurde beleid rond omgevingslawaai, burgerwetenschapsprojecten en het ruimtelijk beleid.