Henry Van De Velde en de Gentse Boekentoren

Lezing

16-03-2022

Paleis der Academiën / Online

Henry Van De Velde: stichtend lid KVAB en architect van de Boekentoren

Organisatie

Academisch Cultureel Forum

Henry Van De Velde (1863-1957) was een kunstschilder, vormgever, architect en architectuurtheoreticus die een belangrijke rol speelde in het Europese cultuurleven van de late negentiende eeuw tot het midden van de twintigste eeuw. Actief in België, Duitsland, Zwitserland en Nederland leverde hij een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de art nouveau en later het modernisme.

In deze duo-lezing belicht Steven Jacobs beknopt het veelzijdige oeuvre van Van De Velde en wordt vooral ingegaan op diens interesse voor architectuur die ten dienste staat van culturele programma’s zoals musea, tentoonstellingen, theaters, archieven en monumenten. Daarna gaat Paul Robbrecht in op Van De Velde’s ontwerp voor de Gentse Universiteitsbibliotheek met de zogenaamde “Boekentoren” (1933-38), die momenteel door Robbrecht en Daem architecten wordt gerestaureerd.

Steven Jacobs is als kunst- en filmhistoricus verbonden aan Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen. Paul Robbrecht is architect en mede-oprichter van Robbrecht en Daem architecten. Beiden zijn lid van de Klasse Kunsten van de KVAB.

Onder voorbehoud van de geldende maatregelen in verband met Covid-19 zal deze lezing plaatsvinden in het Paleis der Academiën, Brussel. Online deelname via livestream is eveneens mogelijk. 

Programma: 

16-03-2022

1 Inleiding 17:30 - 17:40
2 Da Vincilezing 17:40 - 19:10
Steven Jacobs, (spreker)
Paul Robbrecht, (spreker)
3 Vragen uit het publiek 19:10 - 19:30