Eindejaarsrecital met Jolente De Maeyer & Nikolaas Kende

Concert

24-11-2017

Paleis der Academiën, Brussel

Eindejaarsrecital

Organisatie

Academisch Cultureel Forum

Het Eindjeaarsrecital van de Academie zet werk van componisten-academieleden op het programma, uitgevoerd door Jolente De Maeyer (viool) en Nikolaas Kende (piano).

Jolente De Maeyer

Jolente De Maeyer werd in 1984 in Jette geboren en begon op vierjarige leeftijd vioolles te volgen in de Muziekakademie van Wemmel bij Johan Lommelen en later ook piano bij Marleen Meeusen. Op haar zesde begint ze deel te nemen aan verschillende nationale en internationale wedstrijden en behaalt daarbij verschillende eerste prijzen aan Jong Tenuto, Charles de Bériot en werd laureaat in de Herman Krebbers wedstrijd. In 1998 wordt Jolente uitgenodigd om haar muzikale studies verder te zetten aan de Yehudi Menuhin School. Gedurende deze periode geeft Jolente concerten als solist en als kamermuzikant in befaamde concertzalen zoals Fairfield Halls, Leamington Hastings Festival, Royal Albert Hall, Gstaad Menuhin Festival, Queen Elisabeth Hall en Wigmore Hall. 

Ook in eigen land geeft Jolente vaak concerten; ze nam deel aan verschillende live optredens voor de radio en trad op als solist met orkest op de BrusselProms in het PSK, 10 jaar Jong Tenuto, voor Radio Klara, solist met orkest in De Warande en in 2002 deed ze een reeks aperitiefconcerten, afsluitend met een recital in het PSK, in het kader van Zondag op de Kunstberg. In 2005 trad Jolente op als soliste in het Nieuwjaarsconcert van de Filharmonie in de Elisabethzaal te Antwerpen en met het Nuove Musiche Orkest in deSingel in een dubbele concerto- avond. In maart 2006 speelde ze met het Norfolk Symphony Orchestra in King’s Lynn te Engeland. 

Jolente gaf reeds ook verschillende concerten in Frankrijk, Zwitserland, Kroatië, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje. In april 2003 won Jolente de 2de prijs in de Julio Cardona International Competition in Portugal, en later in dat jaar won ze de vierde prijs in de Liana Issakadze International Competition in St-Petersburg, Rusland. Jolente behaalde ook de ‘Special Prize’ in de Benjamin Britten International Violin Competition te Londen in juli 2004. In 2008 vertolkte ze ondermeer Beethovens vioolconcerto met de Filharmonie olv Philippe Herreweghe. In 2009 werd ze halve finaliste in de Koningin Elisabeth Wedstrijd. In 2016 werd ze Klara Jonge Belofte van het jaar.

Nikolaas Kende

Nikolaas Kende werd geboren in een muzikantenfamilie. Zo krijgt hij zijn eerste lessen van zijn ouders, Heidi Hendrickx en Levente Kende. Later studeert hij aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn en aan het Conservatorium van Antwerpen, waar hij naast piano nog orgel volgt bij Joris Verdin, en waar hij in 2004 met grootste onderscheiding zijn master-diploma behaalt. Hij zet zijn studies voort aan de “Hochschule für Musik und Theater München” bij Elisso Wirssaladze en volgt masterclasses bij V.Margulis, I.Biret, P.Entrement, C.Rosen, H.Austbö, K-H.Kämmerling, D.Bashkirov, A.Ciccolini, V.Viardo, en M.Perahia. Hij was prijswinnaar op de Cantabile Wedstrijd, de Internationale EPTAwedstrijd voor piano-duo’s, Axion Classics, de Stefaan de Jonghewedstrijd, de Tenuto-wedstrijd, de Belgian Foundation for young soloists, de YPFwestrijd (Den Haag) en won in 2006 het Vriendenkrans-concours van het Concertgebouw Amsterdam. Hij gaf concerten in Nederland, Duitsland, Bulgarije, Portugal, Italië en Spanje en trad als solist op met oa  het Vlaams Radio Orkest, deFilharmonie en het Symfonieorkest van Vlaanderen in concerti van van Bach, Mozart, Chopin, Brahms, Tchaikowsky, Ravel, Rachmaninov, Poulenc  en Bartok. Hij was te beluisteren op radio (Klara, AVRO, de Concertzender, WDR) en televisie.

Programma: 

24-11-2017

1 Inleiding 19:30 - 19:40
2 Concert met werken van componisten-academieleden 19:40 - 21:10
Joseph Ryelandt (1870-1965)
Sonate nr. 2

Jef Maes (1905-1996)
Meditatie

Ernest van der Eycken (1913-2010)
Legende

Victor Legley (1915-1994)
1e Ballade

Willem Kersters (1929-1998)
Ballade

August De Boeck (1865-1937)
Sonate
3 Receptie 21:10 - 21:40