Die minne es al

Lezing

21-06-2017

Paleis der Academiën, Brussel

Die minne es al

Organisatie

Academisch Cultureel Forum

Naar aanleiding van de wereldcreatie van de opera Revelations van Wim Henderickx, lid KVAB, gebaseerd op het werk van Hadewijch, brengen een aantal organisaties in Brussel, Antwerpen en Gent  de componist en de 13de-eeuwse mystica onder de aandacht.

Revelations is een multimedia-productie met de indrukwekkende visioenen van de 13de-eeuwse dichteres en mystica Hadewijch d’Anvers als uitgangspunt. In de traditie van de middeleeuwse christelijke mystiek beschrijft Hadewijch in haar visioenen een extatische liefdesrelatie met de goddelijke Ander. Deze voorstelling gaat op zoek naar de ultieme liefde. De woordeloze muziek, waarin inspiratie van middeleeuwse en renaissancemuziek weerklinkt, is zowel passioneel als introspectief. Regisseur Wouter Van Looy plaatst de sopraan Lore Binon (Hadewijch) tegenover een vijfkoppig koor (Cappella Amsterdam), twee musici van HERMESensemble (fluit en altviool) en Wim Henderickx op percussie en als dirigent. Ook video (Kurt d’Haeseleer) en elektronica (Jorrit Tamminga) krijgen een belangrijke plaats in dit werk. De visioenen van Hadewijch worden gekoppeld aan het tragische verhaal van Mohamed El Bachiri die zijn vrouw verloor bij de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 en daarop reageerde met ‘Een jihad van Liefde’.

Revelations ging in première in april 2017 op Opera21 in deSingel. Op 8 november nog te zien op November Music in ’s-Hertogenbosch.
Revelations is een productie van Muziektheater Transparant in coproductie met deSingel, Operadagen Rotterdam, HERMESensemble en Cappella Amsterdam.

Biografie Wim Henderickx
Wim Henderickx studeerde compositie en percussie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en sonologie aan het Ircam in Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn composities hebben vaak andere culturen als inspiratiebron. Tussen 2004 en 2010 werkte hij aan zijn Tantric Cycle, een zevendelige compositiereeks gebaseerd op oosterse filosofie en Boeddhisme. Voor de Koningin Elisabethwedstrijd componeerde hij Canzone voor stem en piano, als opdrachtwerk voor de halve finales in 2008. Zijn werk wordt uitgevoerd door gerenommeerde orkesten, solisten en ensembles. Elektronische geluiden beslaan vaak een belangrijke plaats in zijn oeuvre.
Sinds 1996 is hij huiscomponist bij Muziektheater Transparant en in 2013 werd Wim Henderickx Artist-In-Residence bij het Antwerp Symphony Orchestra. De dubbel-CD (2016) met dit orkest kreeg internationale lof, waaronder vijf sterren in BBC Music Magazine. De volledige CD’s Disappearing in Light (2011) en Tryptich (2015) ontstonden in samenwerking met het HERMESensemble. Symphony N°2 (Aquarius’ Dream) kreeg in maart 2017 een wereldpremière met het Antwerp Symphony Orchestra in de nieuwe Koningin Elisabethzaal in Antwerpen, met dirigent Thierry Fischer, sopraan Claron McFadden en lighting designers Luigi De Angelis en Sergio Policicchio. In opdracht van Muziektheater Transparant kreeg Revelations een première tijdens het Opera21 Festival in deSingel in Antwerpen (april 2017). De balletproductie Requiem, in opdracht van Opera Ballet Vlaanderen en in samenwerking met choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, kreeg twaalf uitvoeringen in Gent, Antwerpen en Brugge (maart-april 2017). 

Wim Henderickx werd zowel nationaal als internationaal bekroond voor zijn werk. Zijn partituren worden uitgegeven bij Norsk Musikforlag in Oslo. Hij doceert compositie aan de conservatoria van Antwerpen en Amsterdam. Tevens is hij hoofddocent van de jaarlijkse SoundMine zomercompositiestage voor jonge componisten bij Musica in Neerpelt. Tweejaarlijks ligt de focus op componeren voor orkest en krijgen een tiental geselecteerde deelnemers de kans hun werk live te horen uitvoeren door het Antwerp Symphony Orchestra o.l.v. Wim Henderickx. 

Sinds 2015 is Wim Henderickx lid van de Klasse Kunsten van de KVAB.

Meer info op www.wimhenderickx.com
 

Programma: 

21-06-2017

1 Onthaal 14:00 - 14:30
2 Voordracht: Die minne es al 14:30 - 15:00
Wim Henderickx, (spreker)
De genese van "Revelations."
4 Receptie 15:00 - 15:30