De robo sapiens

Symposium

02-05-2018

Paleis der Academiën, Brussel

De robo sapiens

Organisatie

Academisch Cultureel Forum

Activiteiten in het kader van de Lentecyclus 

De tweede dag van de Lentecyclus had als thema: de technische maakbaarheid van de mens

Robotfilosoof Mark Coeckelbergh gaf een inleiding op het onderwerp, Bram Vanderborght sprak over de robottechnologie en Luc Steels zoomde in op artificiële intelligentie.

Mark Coeckelbergh
Bram Vanderborght
Luc Steels
Programma: 

02-05-2018

1 Robotica en kunstmatige intelligentie: Filosofische spiegels en ethische uitdagingen 14:00 - 14:40
Mark Coeckelbergh, Robotfilosoof Universiteit van Wenen (spreker)
De hedendaagse ontwikkelingen in de robotica en de kunstmatige intelligentie zijn interessant voer voor filosofen. Ze doen ons nadenken over wat de mens is en wil zijn en houden ons dus een soort spiegel voor. Maar nadenken over machines is niet alleen maar van academisch belang. De toenemende inzet van intelligente machines in de industrie en in het dagelijkse leven roept ook veel concrete ethische en maatschappelijke vragen en zorgen op. Zit ons huis straks vol pratende maar ook spionerende apparaten? Staat op het eind van ons leven alleen nog maar een machine aan ons bed om voor ons te zorgen? En gaan robots onze jobs stelen? In zijn inleiding geeft techniekfilosoof Mark Coeckelbergh een kort overzicht van een aantal belangrijke filosofische en ethisch-maatschappelijke vraagstukken rond robotica en kunstmatige intelligentie en roept op tot meer reflectie en beleid op dit gebied.
2 Wat leren we van het menselijk lichaam om betere robots te bouwen? 14:40 - 15:20
Bram Vanderborght, VUB (spreker)
Door miljoenen jaren evolutie is ons lichaam geëvolueerd tot een indrukwekkende machine, met mogelijkheden waarvan robotici enkel van kunnen dromen, en veel inspiratie op te doen om betere robots te bouwen. De multidisciplinaire VUB onderzoeksconsortium Brubotics heeft als visie dat de complementaire sterktes van mens (flexible, creatief en handig) en machine (die nooit moe wordt en geen problemen heeft met heel repetitief werk) best gecombineerd worden en met elkaar moeten samenwerken. Dit om sociale uitdagingen als verouderende bevolking en noodzaak voor gezonder werk aan te kunnen. Denk aan zorgrobots, cobots of collaboratieve robots en exoskeletons (draagbare robotpakken) die arbeiders in fabrieken gaan assisteren. Er zit heel wat intelligentie in het lichaam van de mens dat we vertalen naar nieuwe mechanismen om robots veiliger, sterker en meer energie-efficient te maken. Bovendien ontwikkelen we ook zelfherstellende robots.

3 Artificiële intelligentie 15:20 - 16:00
Luc Steels, VUB, KVAB (spreker)
Artificiële Intelligentie (AI) zit wereldwijd in de lift. Dankzij betere algoritmen, meer computerkracht en meer data, is het nu mogelijk om allerlei toepassingen te bouwen in heel wat domeinen van menselijke activiteit: van geneeskunde tot administratie, van autonome wagens tot intelligente zoekmachines voor het web. Hierdoor is een soort goudkoorts ontstaan, vooral in Amerika en China, waarbij bestaande ondernemingen, maar ook nieuwe start-ups, op grote schaal investeren. Er ontstaat een nieuwe industrie met mogelijkerwijze een grote maatschappelijke impact.

4 Paneldebat 16:00 - 17:00
Mark Coeckelbergh, Universiteit van Wenen (panellid)
Katleen Gabriels, Technische Universiteit Eindhoven (panellid)
Luc Steels, VUB, KVAB (panellid)
Bram Vanderborght, VUB (panellid)
5 Receptie 17:00 - 17:30