De (on)macht van het beeld. De verbeelding van autoriteit in wetenschap, kunst, cultuur en media.

Symposium

16-06-2023

Paleis der Academiën

De (on)macht van het beeld. De verbeelding van autoriteit in wetenschap, kunst, cultuur en media.

Meer dan ooit zijn wetenschappers en kunstenaars publieke figuren. De tijd waarin de wetenschapper en kunstenaar zich verstoken van de wereld in academische ivoren torens of ateliers konden laven aan hun werk lijkt definitief voorbij. Wat betekent de prominentie in media en populaire cultuur voor het beeld van de wetenschapper en kunstenaar? Welke risico’s brengt deze publieke prominentie met zich mee? En hoe verhoudt het hedendaagse imago zich tot het historische (lees: wit, mannelijk, oud) beeld dat uitgedragen wordt in het academisch erfgoed dat de muren van veel academies en universiteiten siert? Is het in tijden van snel toenemende diversifiëring van het wetenschappelijk en kunstzinnig bedrijf nodig om deze artefacten uit het verleden te kaderen in een vernieuwde beeldvorming van de hedendaagse wetenschapper en kunstenaar?

De Jonge Academie en de Reflectiegroep Kunst, Wetenschap en Technologie nodigen u uit op 16 juni 2023 om antwoorden op deze pertinente vragen te zoeken tijdens het gezamenlijke symposium: ‘De (on)macht van het beeld. Over de verbeelding van autoriteit in wetenschap, kunst, cultuur en media'

Vanuit hun expertise in onderzoek, erfgoed of wetenschapscommunicatie bieden onze gastsprekers een wetenschappelijke en artistieke repliek op de vraag hoe de wetenschapper of kunstenaar er anno 2023 uitziet. We gaan ook in debat over die beeldvorming bij met name kinderen, naar aanleiding van de publicatie van het nieuwe nummer van MaJa, het magazine van de Jonge Academie. Voor het eerst in de tienjarige geschiedenis van de Jonge Academie is de MaJa ook speciaal gericht op kinderen: de wetenschappers en kunstenaars van de toekomst. 

Daarnaast openen wij een unieke expositie van aanstormende kunstenaars van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten uit Antwerpen: de ‘Bustebende’. De nieuwe beelden die zij van kunstenaars en wetenschappers maakten, gaan in dialoog met hun historische voorgangers in het Paleis der Academiën. 

Deelname is gratis maar registreren voor het symposium (inclusief een rondleiding door de tentoonstelling) is verplicht.

Programma: 

16-06-2023

1 Welkomstwoord 10:00 - 10:10
Elisabeth Monard, KVAB Reflectiegroep Kunst, Wetenschap en Technologie (spreker)

2 Introductie 10:10 - 10:30
Lieke van Deinsen, Jonge Academie, KU Leuven (spreker)
Joris Vandendriessche, Jonge Academie, KU Leuven (spreker)

3 Deel 1: Beeldcultuur en erfgoed - Portret en identiteit 10:30 - 11:15
Bert Watteeuw, directeur Rubenshuis / Rubenianum (spreker)
4 Dignitas. De gezichten van de macht 11:15 - 12:00
Bart Verschaffel, KVAB, UGent (spreker)

5 Introductie expo Bustebende 12:00 - 12:10
Nicolas Baeyens, Jonge Academie (spreker)

6 Lunch en rondleidingen expo 12:10 - 14:00
Tijdens deze lunch zullen er korte rondleidingen worden verzorgd langs de historische bustes in het Paleis en wordt er tekst en uitleg gegeven bij de tentoonstelling ‘Bustebende’.
7 Deel 2: Beeldcultuur en wetenschapscommunicatie - Naar een inclusievere wetenschap: de ervaringen van Ekoli 14:00 - 14:30
Hanne Tytgat, Ekoli vzw (spreker)
8 Prinses papierzak 14:30 - 15:00
Sylvia Wenmackers, KU Leuven (spreker)

9 Deel 3: Presentatie MaJa #8: Wetenschappers verbeeld - The making of MaJa Junior: wetenschappers verbeeld door kinderen 15:00 - 15:45
Zoë Ghyselinck, Jonge Academie, UGent (spreker)
Karolien Hamers, Academie Mechelen (spreker)
Tom Van der Stocken, Jonge Academie, VUB (spreker)
10 Zin en onzin van stereotypen: in gesprek met wetenschappers en kunstenaars 15:45 - 16:55
Nele Wynants, Jonge Academie, UAntwerpen (panellid)
Loes Meeussen, Jonge Academie, KU Leuven, Thomas More (panellid)
Kurt Bertels, Jonge Academie, LUCA School of Arts, KUL (panellid)
Bernadette Zdrazil, kunstenaar en voormalig gastprofessor KASKA (panellid)
11 Slot- en dankwoord 16:55 - 17:00
Lieke van Deinsen, (spreker)
Elisabeth Monard, (spreker)

12 Receptie 17:00 - 18:30