Wetenschap aan Zee - De kosmos blijft verbazen

Lezing

02-08-2023

KAAP, Zeedijk 10 Oostende

In samenwerking met Theater aan Zee brengen we deze zomer een reeks van voormiddagsessies met toplezingen over actuele onderwerpen, gevolgd door discussie. "Wetenschap aan zee" vindt plaats op 2, 3 en 4 augustus, op een zomerse locatie gelegen op de Zeedijk van Oostende: KAAP. De thema's zijn: de kosmos, artificiële intelligentie en de oorsprong van het leven.

De kosmos blijft verbazen

Woensdag 2 augustus 2023, 11.00 u.
Moderator: Martine De Mazière (Instituut voor Ruimte Aeronomie, Ukkel, KVAB)

Asteroïden en meteorieten: boodschappers uit ons zonnestelsel

Philippe Claeys, VUB
Ieder jaar valt zo'n 40.000 ton extraterrestrisch materiaal op aarde. Gelukkig zijn dit meestal microscopisch kleine partikels, hoewel af en toe een groter fragment het aardoppervlak bereikt. Hoe beïnvloedden meteorieten en asteroïden de evolutie van onze planeet? Een genuanceerde blik op ons dynamisch zonnestelsel.

Prof. Philippe Claeys is een geoloog, planetaire wetenschapper,  en geochemicus die werkt op het impact van asteroide en komeet inslagen op de bio-geosfeer, zoals massa uitsterving van organismen of globale klimaatwijzigingen. Hij studeerde aan de Universiteit van California (UCDavis) en werkte onder meer aan UC Los Angeles, UC Berkeley en het museum voor natuurgeschiedenis in Berlijn. Vanaf 2001 is hij professor aan de VUB waar hij de eenheid voor Analytische chemie, omgevingschemie, en geo-chemie leidt. Verschillende projecten van Philippe Claeys en zijn medewerkers, waaronder het onderzoek over de Chixculub crater in Yucatan waren wereldnieuws.

Het ontstaan van de Tijd

Thomas Hertog, KU Leuven

Samen met Stephen Hawking neemt Thomas Hertog ons mee op een wervelende ruimtereis langs zwarte gaten en kosmische hologrammen, ver terug in de tijd naar onze allerdiepste wortels. De reis leidt naar een radicaal vernieuwend Darwiniaans perspectief op de oorsprong van het heelal.
Prof. Thomas Hertog publiceerde in 2023 'Het ontstaan van de tijd. Mijn reis met Stephen Hawking voorbij de oerknal.'

Herbekijk de lezingen van Wetenschap Aan Zee 2023 op Youtube