Eindejaarsrecital

Concert

25-11-2016

Paleis der Academiën, Brussel

Eindejaarsrecital o.l.v. Spiegel Kwartet en J. De Beenhouwer

Het Eindjeaarsrecital van de Academie zet dit jaar werk van overleden academieleden-componisten op het programma. Het Spiegel Kwartet en Jozef De Beenhouwer (piano) brengen werk van Benoit, Hanssens en Ryelandt. Aansluitend bent u van harte welkom op de receptie.

Tickets: € 20, €15 (leden VLAST, Nationale Comités), €10 (Leden KVAB en studenten)

Spiegel String Quartet - Muziek, Spiegel van de ziel...
Elisa Kawaguti en Stefan Willems, viool
Leo De Neve, altviool
Jan Sciffer, cello

Dankzij de volledige toewijding en de passie voor het strijkkwartetgenre, verwierf het in 1996 opgerichte Spiegel String Quartet zeer snel nationale en internationale bekendheid.

Het kwartet concerteerde in heel wat prestigieuze concertzalen en op talrijke festivals, zoals de Filharmonische Vereniging Brussel, deSingel Antwerpen, De Bijloke Gent, het Festival van Vlaanderen, Festival Ars Musica, het Concertgebouw Amsterdam, Théâtre du Châtelet Paris, MUSICA Strasbourg, La Société de Musique de Chambre de Lyon, Frits Philips Eindhoven, 't Vrijthof Maastricht, De Doelen Rotterdam, Meistersingerhalle Nürnberg, Philharmonie Duisburg, Gesellschaft für neue Musik Mannheim, NDR Hannover, Berliner Konzerthaus; Villa Musica Mainz, Schleswig Holstein Festival, SDR Bern, Dartington Summer School, Huddersfield Contemporary Music Festival, BBC Belfast, Blachheath Halls London, Jeunesse Musicale Vienna…

Het repertoire van het Spiegel String Quartet omvat zowel grote tijdloze meesterwerken van Beethoven, Schubert, Brahms, Schumann, Debussy en Sjostakovitsj als hedendaagse, soms controversiële werken zoals vb. "Black Angels for electric string quartet" (George Crumb), "Tetras" (Iannis Xenakis) en “The gate of Hell” (Gyulia Bankóvi).

Daarnaast is het Spiegel String Quartet de laatste jaren een bron van inspiratie geworden voor hedendaagse componisten. Jaarlijks geeft het kwartet 1 of meer compositieopdrachten. Recent werd nieuw werk van Wim Henderickx, Danïel Capelletti, Kee-Yong Chong, Gyulia Bankóvi en Hans Roels gebracht.

Muzikale partners van het Spiegel String Quartet zijn accordeonist Teodoro Anzellotti, klarinettisten Jörg Widmann en Roeland Hendrikx en de pianisten Joanna MacGregor, Bernhard Wambach, Florent Boffard, Jan Michiels en Levente Kende.

Spiegel String Quartet bracht 4 CD’s uit met kamermuziek van Guillaume Lekeu, César Franck, Ernest Chausson en Louis Vierne onder het Duitse kwaliteitslabel Musikproduktion Dabringhaus und Grimm (MDG).

Spiegel String Quartet is kwartet in residentie in het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen.

 

Jozef De Beenhouwer

Na voltooien van farmaciestudies (1970) aan de KUL wijdde Jozef De Beenhouwer zich volledig aan de muziek. Hij studeerde aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Argenteuil (1971-74) en aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen bij Lode Backx . In 1975 behaalde hij er het Hoger Diploma voor piano met de grootste onderscheiding. In de negentiger jaren vervolmaakte hij zich in Firenze bij David Kimball.

Jozef De Beenhouwer is opgetreden in solo-recitals en in concerti in de meeste Europese landen, in Zuid-Korea en in de Verenigde Staten van Amerika; hij heeft zich ook vaak laten horen als kamermusicus en als liedbegeleider, met onder meer Ria Bollen, Robert Holl, Werner Van Mechelen en Nina Stemme. In 1998 stichtte hij samen met Kees Hülsmann en Marien van Staalen, resp. Konzertmeister en cello-solo van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Robert Schumann Pianotrio.

Van 1986 tot 1996 werd hij uitgenodigd als officiële begeleider tijdens de Koningin Elisabethwedstrijden voor viool en zang.

Jozef de Beenhouwer realiseerde internationaal talloze radio- en TVopnames, fonoplaten en CDs. Op een 20-tal CDs voor het label Phaedra vertolkt hij o.m.composities van Brahms, Schumann en van Belgische toondichters. Zeer opgemerkt werden 2 CD’s met pianowerken van Marinus de Jong en 3 CD’s met composities van August De Boeck . Zowel voor zijn opname van pianowerk van Peter Benoit als van Joseph Ryelandt heeft hij de Caecilia-Prijs gekregen. Met zijn vertolking op een dubbel-cd van de belangrijkste pianowerken van Ryelandt verrichtte hij pionierswerk.

In 1991 maakte hij 3 CDs met daarop de allereerste opname van het complete piano-oeuvre van Clara Schumann (thans verkrijgbaar op het Duitse label CPO).Met de Wiener Symphoniker gaf hij in 1986 de eerste uitvoering van Robert Schumanns Concertsatz (1839), en in 1992 creëerde hij een beweging uit een concerto van Clara Schumann (1847), twee werken die hij zelf voltooide en die werden uitgegeven door Breitkopf und Härtel.Voor zijn bijzondere inzet voor het werk van Robert en Clara Schumann kreeg hij in 1993 de prestigieuze Robert Schumann Preis der Stadt Zwickau.

Op 29 november 2010 kreeg hij de Klara-Carrièreprijs als "een uitstekend pianist en internationaal erkend als Schumann-specialist die altijd graag en met overtuiging de Vlaamse componisten onder de aandacht gebracht heeft.”

Jozef De Beenhouwer was hoofdocent piano aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen van 1983 tot 2013 en artistiek directeur van de Middagconcerten van Brussel van 1990 tot 2015. Aan het Antwerps conservatorium leidt hij thans als gastprofessor de liedklas. Hij wordt ook regelmatig gevraagd als jurylid bij internationale pianowedstrijden.

Programma: 

25-11-2016

1 Onthaal en registratie 19:30 - 20:00
2 Inleiding 20:00 - 20:10
Mark Eyskens, Voorzitter ACF (spreker)
3 Duiding bij het programma 20:10 - 20:25
Roland Coryn, Componist en Lid KVAB (spreker)
4 Recital met werk van Peter Benoit en Charles-Louis Hanssens 20:25 - 21:15
Peter Benoit: Strijkkwartet
Allegro anima et fuoco, Scherzando, Larghetto, Allegro anima

Charles-Louis Hanssens: Strijkkwartet nr 3
Allegro afitato ma non tropopo vivace, Adagio, Allegretto, Finale: Andante con motot - allegro vivace


5 Pauze 21:15 - 21:25
6 Recital met werk van Joseph Ryelandt 21:25 - 22:00
Joseph Ryelandt: Kwintet voor piano en strijkers in a, op. 32 (1901)
Allegro moderaton, Adagio Religioso, Finale: Allegro

7 Receptie 22:00 - 22:30