Een biografie van de spermabank

Lezing

12-10-2022

Paleis der Academiën, Brussel

Een biografie van de spermabank

Organisatie

Academisch Cultureel Forum

De verborgen wereld van de spermabank spreekt tot de verbeelding, zeker als het gaat over de pioniersperiode waarin er geen regels waren en artsen deden wat ze wilden. Toch weet bijna niemand hoe de spermabank vroeger werkte, want donorinseminatie gebeurde alleen maar in het grootste geheim.

Door jarenlang onderzoek kon historica Tinne Claes spreken met mensen die zich tot nu toe in stilzwijgen hulden. Niet alleen de eerste fertiliteitsartsen, maar ook donorouders die jarenlang de waarheid verborgen hielden voor hun kind, de eerste lesbische moeders, en donorkinderen die het missende puzzelstukje van hun identiteit vonden in een DNA-databank.

Op basis van hun verhalen schetst Tinne Claes in deze lezing de geschiedenis van de spermabank in België. Ze brengt daarbij medische ontwikkelingen in verband met de bredere maatschappelijke context. Het zal gaan over dokters en patiënten, normen en waarden, geneeskunde en geld, identiteit en genetica, emoties en ervaringen, mannelijkheid en vrouwelijkheid, taboes en geheimen.

Tinne Claes is postdoctoraal onderzoeker van het FWO, verbonden aan de KU Leuven. Ze doet onderzoek naar ongewenste kinderloosheid van 1950 tot vandaag. In het voorjaar van 2022 verscheen haar boek Zaad zonder naam: een biografie van de spermabank bij Lannoo. Samen met radiomaker Wederik De Backer werkt ze ook aan een podcastreeks over het onderwerp, die zal worden uitgezonden via dS Audio (Podcast van De Standaard).

Interview met Tinne Claes in De Standaard

Programma: 

12-10-2022

1 Inleiding 17:30 - 17:40
2 Da Vincilezing 17:40 - 18:40
Tinne Claes, (spreker)
3 Vragen uit het publiek 18:40 - 19:00
4 Receptie 19:00 - 20:00