Van textiel tot slim textiel

Lezing

17-09-2019

Paleis der Academiën, Brussel

Van textiel tot slim textiel

Organisatie

Academisch Cultureel Forum

De mens heeft altijd geprobeerd zich te beschermen tegen weer en wind. In eerste instantie werden vooral dierenhuiden gebruikt. De uitvinding van vezelgebaseerde stoffen was een grote stap vooruit. Deze waren namelijk veel lichter, comfortabeler en gemakkelijker aanpasbaar. Naast de traditionele functie van bescherming tegen weer en wind, werd kledij ook een esthetisch element. Vooral de leidende klasse etaleerde haar welstand door kleurrijke weelderige kledij gemaakt uit fijne stoffen te dragen.

Vandaag combineert kledij verschillende functies. Kledij biedt comfort en bescherming en drukt uit wie we zijn en hoe we ons voelen. Textiel wordt echter ook reeds lang gebruikt voor andere toepassingen zoals decoratie in interieurtoepassingen, verpakkingsmateriaal, als filter enz.. 

De Vlaamse textielindustrie heeft zich gespecialiseerd in technisch textiel. Dit zijn hoogperformante, geavanceerde textielproducten die gebruikt worden in bijvoorbeeld constructies, wegenbouw, ziekenhuis, beschermkledij, transport, industrie.

De UGent is één van de pioniers in intelligent textiel. Dergelijk textiel is in staat om te registreren wat er in de omgeving gebeurt en er adequaat op te reageren. Intelligent textiel begint stilaan door te breken. Met nieuwe materialen, productieprocessen en ontwerptools worden nieuwe producten ontwikkeld waarvan men de mogelijkheden op dit moment zelfs nog niet kan bedenken.

Maar één ding is zeker: textiel is een moderne sector die meer dan ooit bijdraagt tot een betere levenskwaliteit.

Programma: 

17-09-2019

1 Inleiding 17:30 - 17:40
2 Da Vincilezing 17:40 - 19:00
Lieva Van Langenhove, UGent (spreker)
3 Receptie 19:00 - 20:00