Vesalius als protagonist van het hedendaagse medisch denken

Lezing

13-06-2024

Paleis der Academiën

Na de viering van Vesalius’ 500-jarige geboorte in 2014, zagen heel wat nieuwe ontdekkingen en publicaties met betrekking tot Vesalius het licht.

Hierbij komt nog meer dan vroeger, de genialiteit van Vesalius tot uiting, niet het minst zijn didactische benadering van het menselijk lichaam in vorm, structuur en functionaliteit. Niet alleen door de recente ontdekking van nieuwe documenten en van zijn door hem geannoteerde versie van de Fabrica, doch vooral door een betere evaluatie van zijn invloed op de toenmalige medische wetenschap, zijn bakens verlegd geworden in het onderzoek naar zijn bijzondere rol in de ontwikkeling van het hedendaagse medisch denken.

De voordracht zal dan ook focussen op deze veelzijdige invloeden van de grondlegger van de anatomie op onze huidige geneeskundige zorg.

Iedereen welkom: deelname is gratis, maar registratie verplicht.

 

De spreker:

Robrecht (Bob) Van Hee (°1943) studeerde geneeskunde aan de Universiteit te Gent. Hierna bekwaamde hij zich tot chirurg in Breda en Nijmegen, waar hij promoveerde tot doctor in de geneeskunde. Als professor chirurgie en medische geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen was hij vooral werkzaam in de transplantatie- en endocriene heelkunde. Daarnaast wijdde hij zich aan medisch-historisch onderzoek, in het bijzonder van de Lage Landen en de 16de eeuw. Hij presenteerde de figuur van Vesalius tijdens de verkiezing van ‘De Grootste Belg’ in 2004. Hij is auteur van meer dan 450 publicaties en redacteur van meerdere tijdschriften. Hij won ook verschillende nationale en internationale prijzen. Sedert 2008 is hij met emeritaat.

Programma:

 

17:00: Registratie

17:30: Inleiding

17:40: Da Vincilezing door Bob Van Hee:

           Vesalius als protagonist van het hedendaagse medisch denken

18:40: Vragen uit het publiek

19:00: Receptie