Laureaten van de Academie 2023

Laureaten van de Academie 2023

Laureaat van de Academie is een prestigieuze prijs t.w.v. €10.000 voor een jonge Vlaamse onderzoeker of kunstenaar en wordt ieder jaar uitgereikt in de vier klassen. De laureaten van 2023 zijn:

Natuurwetenschappen: Sarah Lebeer is een gepassioneerde wetenschapper in de Microbiologie en Biotechnologie aan de Universiteit van Antwerpen. Met haar  team onderzoekt ze bacteriën voor menselijke, dierlijke, plantaardige en planetaire gezondheid, o.m. hoe de fascinerende bacteriën lactobacillen gunstige functies in verschillende omgevingen vervullen. Haar ultieme droom is een nieuwe categorie geneesmiddelen creëren op basis van levende bacteriën.

MenswetenschappenRaf Van Rooy bestudeert de receptiegeschiedenis van de klassieke oudheid aan de KU Leuven. Zijn proefschrift behandelde het ontstaan en de geschiedenis van het begrippenpaar ‘taal’ en ‘dialect’ en de cruciale rol die zestiende-eeuwse denkers daarin speelden. Momenteel bouwt Van Rooy een nieuwe onderzoekslijn uit naar het gebruik van de Griekse taal in de vroegmoderne periode.

Kunsten: Kurt Bertels is een klassieke saxofonist en postdoctoraal onderzoeker. Hij studeerde in de klas van saxofonist Norbert Nozy aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en promoveerde in 2020 tot doctor in de kunsten (VUB/KCB). Zijn onderzoek focust op de vroege saxofooncultuur in de negentiende en vroege twintigste eeuw. Een rode draad in zijn muziekpraktijk is het promoten van historische en hedendaagse muziek van Belgische componisten.

Technische Wetenschappen: Maarten Devos werkt aan AI-oplossingen voor de gezondheidszorg aan de KU Leuven. Hij focust hierbij op het afleiden van persoonlijke biosignaturen van de gezondheid van patiënten, wat hij realiseert aan de hand van vernuftige analyses op data die via draagbare sensoren verkregen worden. Hij wordt onder meer bekroond voor zijn baanbrekend onderzoek op het gebied van mobiele real-life hersenmonitoring.