Barbara Baert: Klara Podcast & Rekto:Verso briefschrijver

Barbara Baert: Klara Podcast & Rekto:Verso briefschrijver

Klasse Kunsten

'Kijk, er is de dood en de liefde. Alles daartussen is de kunst, om te proberen begrijpen wie wij zijn als mens.'

Barbara Baert, lid van de Klasse Kunsten, was te gast in de Klara Podcast 'Kant-en-klaar'. Herbeluister de aflevering.

Kunstwetenschapper Barbara Baert doceert aan de KU Leuven, doet onderzoek en schrijft. Voor haar is de centrale vraag : wat kunnen we weten? Ze behandelt die vraag vanuit haar vak, de kunstwetenschap, maar het antwoord draait tegelijk ook om wat de mens is, en hoe het willen weten in gang wordt gezet door verwondering en emotie. Barbara Baert is gefascineerd door de Middeleeuwse beeldtaal, door beeldculturen, en door hoe bepaalde oerbeelden reizen door de tijd en verschillende culturen heen. In haar werk zwerft ze langs grote thema's als lichamelijkheid, zintuiglijke ervaring, en leven en dood. 

Vanaf mei wordt zij tevens de vaste briefschrijfster van Rekto:Verso. Ze zal tien proza brieven schrijven naar mensen naar keuze met het volgende concept:

Barbara Baert onthult elke maand een ‘blind beeld’: een kunstwerk dat werd beschreven in een recente of minder recente roman. In haar brieven treedt zij als kunstwetenschapster in dialoog met de auteur, de protagonisten en hun verlangens. Vanuit haar eruditie in de haar kenmerkende plastische stijl, biedt Baert troost en reflectie over wat beeld en woord vandaag vermag. Haar brieven vormen dan ook een hedendaagse variant op het genre van de ekphrasis: de virtuoze evocatie van kunstwerken binnenin de taal.