Zijn we met te veel? Wie is te veel? Wereldbevolking en migratie
Spring Symposium
Year 2019
Class of the Humanities
Koen Matthys
Anno 2020 stelt de demografische evolutie zich scherp, en met wisselende gezichten. Het mondiale bevolkingsplaatje is niet het Europese: ruwweg groei en jong, versus daling en oud. Telkens met veel spreiding binnen en tussen werelddelen. Vroegere en hedendaagse verschillen qua geboorte, sterfte en migratie leiden tot andere geopolitieke machtsverhoudingen, verschuivende economische machtsblokken, verscherpende (inter)culturele spanningen. Dat vertaalt zich in nieuwe beleidskwesties, onder meer inzake gezinsplanning, asielbeleid, socialezekerheidsuitgaven, economische migratie, gezondheidszorg, klimaatvluchtelingen, woonbeleid. Hoe is dat geëvolueerd? Wat zijn de historische gelijkenissen en verschillen? Wat zijn de stuurmotoren van toekomstige dynamiek en verandering? Wat zijn de uitdagingen voor de toekomst? En hoe moet het beleid daarmee omgaan?
Mondiale bevolkingsontwikkelingen | 08-05-2019
De Lentecyclus 2019 start met een sessie over de mondiale bevolkingsontwikkelingen. Gerard Govers praat over overbevolking - taboe of mythe? Ron Lesthaeghe behandelt enkele ‘recente’ ontwikkelingen - Vijftig jaar tweede demografische transitie: van lokaal naar globaal. Leo Van Wissen zoomt in op de 21ste eeuwse problematiek van de wereldwijde vergrijzing.
Voor het panelgesprek zijn de panelleden Paul De Grauwe en Patrick Deboosere.
Internationale migratiestromen: oud en nieuw | 15-05-2019
De tweede sessie van de Lentecyclus zoomde in op migratiestromen in een mondiaal perspectief. Frans Willekens praat over globalisten versus nationalisten. Leo Lucassen plaatst migratie in een historisch kader. Hans Bruyninckx zoomt in op de relatie tussen klimaatverandering, conflict en migratie. Ron Lesthaeghe behandelt een acute vraag: is immigratie een antwoord op het bevolkingskrimpmomentum?
Voor het panelgesprek mochten we panelleden Jos Delbeke en Karen Phalet verwelkomen.
Omgaan met migratie: monitoring en beleid | 22-05-2019
Tijdens de derde sessie gaat de aandacht naar beleidsmatige conclusies. De beleidsmatige uitdagingen waarmee migratie ons confronteert zijn divers: grenzenbeleid, asielbeleid, mensenrechten, de integratiepolitiek, multiculturaliteit en interculturaliteit, identiteit en diversiteit. We geven het woord aan Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck, die reflecteert over kernversterking, verdichting en bodemgebruik. Leen d’Haenens reflecteert over de rol van de nieuwsmedia in tijden van nepnieuws en desinformatie. Orhan Agirdag zoomt in op de implicaties van migratie voor onderwijskwaliteit in Vlaanderen.
Voor het panelgesprek zijn de panelleden Nadia Fadil en Rik Van Cauwelaert.