De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten organiseert in 2023-2024
Artificial intelligence and the implications for our human image (autonomy, self-determination, the need for a ‘digital humanism’).
Inequality in education is a financial, social and cultural problem.
Confidence of society in science is based on the reproducibility and replicability of the results.
Over de bijna-energie- en koolstofneutraliteit van gebouwen in 2050, m.i.v. de transities in ruimtelijke ordening en mobiliteit.
De aanpak van grote maatschappelijke uitdagingen vereist een brede kennisbasis, die enkel kan worden opgebouwd door wetenschapsbeoefening op initiatief van de onderzoeker.
Read moreDe denkers formuleren positieve acties en aandachtspunten om te komen tot robuuste, reproduceerbare en geloofwaardige kennis.
Read moreHet gebruik van Engels in onderzoek en onderwijs is geen of/of-, maar wel een en/en-verhaal.
Read moreBruggen/viaducten in de Lijst Prioritaire Kunstwerken onderworpen aan strikter inspectieregime...
Read moreHet terugdringen van broeikasgassen wordt voor de Vlaamse woongebouwensector een enorme uitdaging.
Read moreExchange programme

The Academy wishes to promote mobility between scientists of different countries. A bilateral exchange request can be made by individual Flemish scientists for short stays abroad.
Supporting Science

The Academy provides rooms in the Palace of the Academies for scientific meetings: read more about Contact Forums.
The Flemish Committee for Scientific Integrity gives a second opinion on complaints relating to scientific integrity at Flemish research institutions.
News
"De aarde draait door" - Dirk Inzé schrijft boek over hoe technologie het klimaat kan redden
Dirk Inzé, lid van de Klasse Natuurwetenschappen, is een internationale autoriteit op het vlak van plantenbiotechnologie. Aan de hand van de meest recente cijfers schept hij in deze nieuwe publicatie een genuanceerd beeld van de huidige toestand van ons klimaat. Hij doorbreekt mythes, biedt nieuwe perspectieven en beantwoordt prangende vragen als 'Moeten we met zijn allen vegetariër worden?', 'Komt onze...
Gouden Penning voor Ivo Van Hove
De KVAB (Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten) reikt op het einde van elk jaar grote prijzen uit aan zowel wetenschappers als kunstenaars die van de wereld een betere plaats maken door het bevorderen van dé wetenschap en van dé kunsten. De meest prestigieuze prijs van de KVAB is de Gouden Penning. In 2023 gaat deze...
Prijs VWS 2023 voor Laura Vandenbosch
In 1928 werd de Vlaamse Wetenschappelijke Stichting opgericht ter ondersteuning van verschillende Vlaamse wetenschappelijke initiatieven. Sinds 2002 reikt de Stichting beurtelings een prijs uit in de Humane, de Exacte en de Biomedische wetenschappen aan jonge onderzoekers (tot 40 jaar).
In 2023 wordt de prijs uitgereikt in de humane wetenschappen aan Laura Vandenbosch (KU Leuven, Jonge Academie), voor haar onderzoek naar het opgroeien...
Laureaten van de Academie 2023
Laureaat van de Academie is een prestigieuze prijs t.w.v. €10.000 voor een jonge Vlaamse onderzoeker of kunstenaar en wordt ieder jaar uitgereikt in de vier klassen. De laureaten van 2023 zijn:
Natuurwetenschappen: Sarah Lebeer is een gepassioneerde wetenschapper in de Microbiologie en Biotechnologie aan de Universiteit van Antwerpen. Met haar team onderzoekt ze bacteriën voor menselijke, dierlijke, plantaardige en planetaire...
Laureaten Fondsprijzen 2023
De fondsprijzen van de Academie bekronen belangrijke studies in zeer uiteenlopende disciplines. Voor 2023 werden onderstaande prijzen uitgereikt:
Pro Civitate voor stadsgeschiedenis aan Esther Beeckaert.
Erik Duvergerprijs voor (kunst)historisch werk aan Niels Fieremans.
Henri Schoutedenprijs voor faunistiek aan Michaël Nicolaï.
Paul Van Oyeprijs voor biologie aan Soria Delva.
Mgr. Charles De Clercqprijs voor religieuze geschiedenis aan Renske Annelize Hoff.
Proficiat aan alle laureaten! Een...
Upcoming Events
Poverty and/in education
The democratization of education started in the 1950s and 1960s. It aimed to ensure that young people from different social and economic backgrounds can find their way to secondary education, colleges and universities. But sociological research shows that the progression of young people from diverse socio-economic backgrounds and lower income families still is structurally problematic, resulting in increasing inequality in school and...
Gustave Magnel, pionier van het voorgespannen beton
Prof. Gustave Magnel, pionier van het voorgespannen beton
Prof. Magnel (1889-1955) was gewoon hoogleraar aan de Universiteit Gent, waar hij baanbrekend onderzoek verrichtte op het vlak van gewapend en voorgespannen beton. In de jaren 1940 ontwikkelde hij een eigen voorspansysteem dat toegepast werd bij talrijke bruggen in België, maar ook bij de eerste voorgespannen betonbrug in de VSA, waardoor hij internationale bekendheid verwierf. Hij was niet alleen een begenadigd leermeester en onderzoeker maar hij was ook betrokken bij het ontwerp van verschillende belangrijke bouwwerken, zoals de Boekentoren van de Universiteit Gent en de Basiliek van Koekelberg. Hij schreef een groot aantal leerboeken en wetenschappelijke artikels waarin hij nieuwe ontwikkelingen en ontwerpmethodes uiteenzette. Hij was een inspirerende en boeiende persoonlijkheid die een grote overtuigingskracht had om zijn vernieuwende ideeën ingang te laten vinden. Aan deze laatste aspecten wordt ook ruime aandacht besteed zodat deze voordracht ook toegankelijk is voor personen zonder een technische achtergrond.