Confidence of society in science is based on the reproducibility and replicability of the results.
Over de bijna-energie- en koolstofneutraliteit van gebouwen in 2050, m.i.v. de transities in ruimtelijke ordening en mobiliteit.
Is een nieuw beleid nodig inzake verantwoord onderzoek naar technologische innovatie?
On the language of debate and communication on climate change.
Reflections by Thinker-in-residence W.J.T. Mitchell.
Distrust among citizens and the erosion of its fundamental values in a number of member states creates a huge challenge for the European Union in relation to its authority and legitimacy.
Read more
Healthy soils are essential for our well-being.
Read moreCan law continue to play the role of an instrument for bringing about social cohesion?
Read moreScientists, technologists and artists are coming together in diverse and innovative ways.
Read moreA multi-disciplinary use of new, sea-based infrastructure is a necessity.
Read moreExchange programme

The Academy wishes to promote mobility between scientists of different countries. A bilateral exchange request can be made by individual Flemish scientists for short stays abroad.
Supporting Science

The Academy provides rooms in the Palace of the Academies for scientific meetings: read more about Contact Forums.
The Flemish Committee for Scientific Integrity gives a second opinion on complaints relating to scientific integrity at Flemish research institutions.
News
Wetenschap Aan Zee
Op initiatief van de Klasse Natuurwetenschappen en ter ere van de feestelijkheden in het kader van '250 jaar Academies', ontstond de gloednieuwe samenwerking met kunstenfestival Theater aan Zee. In augustus brengen we op het festival in Oostende drie wetenschappelijke voormiddagsessies onder de vlag "Wetenschap Aan Zee". De sessies bestaan telkens uit twee lezingen die een wetenschappelijke stand van zaken geven over brandend actuele onderwerpen....
Conny Aerts wint de prestigieuze Kavli-prijs voor astrofysica
Conny Aerts, sterrenkundige aan de KU Leuven en lid van de Klasse Natuurwetenschappen, wint de prestigieuze Kavli-prijs.
De Kavli-prijs staat bekend als de grootste wetenschappelijke onderscheiding na de Nobelprijzen. Conny Aerts wint de prijs in de categorie astrofysica, samen met collega-sterrenkundigen Jørgen Christensen-Dalsgaard (Denemarken) en Roger Ulrich (VS). Ze ontvangt de prijs voor haar baanbrekend onderzoek in de asteroseismologie, de studie naar sterbevingen....
Nieuwe vast secretaris van de KVAB: Karel Velle
Op 24 april 2022 geeft Freddy Dumortier de fakkel door aan Karel Velle die de functie van vast secretaris gedurende een mandaat van vier jaar zal uitoefenen.
Freddy Dumortier beëindigt zijn mandaat van bijna acht jaar. Voorafgaand vervulde hij ook twee jaar de functie van algemeen beheerder. Op 13 mei vindt een feestelijke huldeviering plaats.
De vast...
250 jaar Academies in Brussel
In 2022 vieren we de 250 jaar aanwezigheid van Academiën te Brussel. De KVAB en de ARB (Académie Royale de Belgique) nemen het voortouw voor heel wat festiviteiten...
Thomas Leysen: Laureaat Gouden Penning 2021
"Ik ben en blijf een vooruitgangsoptimist. Ik geloof dat we vele problemen zullen kunnen oplossen en anderen nog kunnen afwenden. Maar daarvoor is er een groot verantwoordelijkheidsbesef nodig."
Upcoming Events
Wetenschap Aan Zee - Klimaatverandering & Milieu
In samenwerking met Theater aan Zee en ter ere van de viering '250 jaar Academies' brengen we deze zomer een reeks van voormiddagsessies met toplezingen over actuele onderwerpen, gevolgd door discussie. "Wetenschap aan zee" zal plaatsvinden op 3, 4 en 5 augustus, op een zomerse locatie gelegen op de Zeedijk van Oostende: KAAP. De thema's zijn: milieu & klimaatverandering, energie en artificiële intelligentie.
De eerste sessie...
Wetenschap aan Zee - Energie
In samenwerking met Theater aan Zee en ter ere van de viering '250 jaar Academies'brengen we deze zomer een reeks van voormiddagsessies met toplezingen over actuele onderwerpen, gevolgd door discussie. "Wetenschap aan zee" zal plaatsvinden op 3, 4 en 5 augustus, op een zomerse locatie gelegen op de Zeedijk van Oostende: KAAP. De thema's zijn: milieu & klimaatverandering, energie en artificiële intelligentie.
Sprekers tijdens de tweede sessie op 4 augustus...
Wetenschap aan Zee - AI en datawetenschap
In samenwerking met Theater aan Zee en ter ere van de viering '250 jaar Academies' brengen we deze zomer een reeks van voormiddagsessies met toplezingen over actuele onderwerpen, gevolgd door discussie. "Wetenschap aan zee" zal plaatsvinden op 3, 4 en 5 augustus, op een zomerse locatie gelegen op de Zeedijk van Oostende: KAAP. De thema's zijn: milieu & klimaatverandering, energie en artificiële intelligentie.
Sprekers tijdens de derde sessie op 5 augustus...
From Open Science to Innovation, an Engineering Challenge for Europe
In the last decade there is a growing momentum towards making all steps of the scientific activities more open and transparent, and in this way speeding up the cooperation, progress, adaptation and implementation of the findings. This is also important in order to increase the trust in scientific findings for a crisis like a pandemic or for major societal issues...
De beloften van de wetenschap. 250 jaar academies in Brussel 1772–2022
Wie zijn Markies du Chasteler, Marie-Caroline Murray, Jan des Roches en Egide Seghers? Hun namen doen vandaag niet meteen een belletje rinkelen. Maar aan het eind van de 18de eeuw deden zij onderzoek naar thema’s die ook vandaag nog zeer relevant zijn: de instrumentalisering van geschiedenis, de plaats van taal in het onderwijs, de crisis van de bijenteelt… Of ze belichaamden...