Tentoonstelling HI HA HAPPENING! - Hugo Heyrman, Panamarenko

Tentoonstelling HI HA HAPPENING! - Hugo Heyrman, Panamarenko

Klasse Kunsten

Nog tot 29 maart vindt de tentoonstelling "Hi Ha Happening" plaats in Antiquariaat Rossaert, met werk van onder meer Dr. Hugo Heyrman en Panamarenko.

Happening News (Antwerpen, 1965-1966; zes nummers) ontstond uit de samenwerking van een kleine groep kunstenaars die de kleinburgerlijke sfeer van een zogenaamde kosmopolitische stad opschrikte. Panamarenko en Hugo Heyrman hadden elkaar ontmoet aan de lokale academie voor schone kunsten waar ze allebei in de clinch lagen met de leraren en directie omwille van hun vrij vernieuwende aanpak. Ze begonnen objecten te maken (zoals met kogels doorboorde koperen platen) en verlegden al snel de focus naar straatactiviteiten, waarschijnlijk onder invloed van de Japanse kunstenaar Yoshio Nakajima die veel ervaring had met happenings. Happening News is nauw verweven met de happenings die van juli 1965 tot maart 1966 plaatsvonden in Antwerpen en Oostende, en met de agressieve reacties daarop van de overheid. De groep rond Panamarenko en Heyrman, bestaande uit de Japanse kunstenaar Yoshio Nakajima, de Belgische kunstenaar Wout Vercammen, de Duitse kunstenaar Bernd Lohaus, de Nederlandse kunstenaar Jeroen Henneman en de Nederlandse happeningmakers Thom Jaspers/Jasper Grootveld, pikte thema’s op van Provo (anti-oorlog, anti-auto…) maar werkte voornamelijk vanuit een artistiek perspectief. Ze combineerden deels op een satirische manier elementen uit stripverhalen, sciencefiction en populaire Amerikaanse beeldcultuur om hun geloof in een soort artistiek utopia vorm te geven. De aeronautische ruimte werd de ruimte van artistieke vrijheid waarin de happeningmakers de kosmonauten waren. Sommige woorden en beelden zijn ook gerelateerd aan de opkomst van het gebruik van psychedelische middelen.
Achteraf beschouwd kan het tijdschrift ook worden gezien als een broedplaats voor de deelnemende kunstenaars, en dan vooral Panamarenko wiens stijl en speelse houding een stempel drukten op het uitzicht en de inhoud van het blad. Het was via Panamarenko dat Broodthaers in juni 1966 zijn eerste tentoonstelling kon organiseren in de Wide White Space. Zijn tekening in het laatste nummer van Happening News is nauw verwant aan de reeks tekeningen die hij maakte voor het speciale Broodthaers nummer van Phantomas

We tonen in deze tentoonstelling een aantal collages van Panamarenko, die dienden als illustratie voor de Happening News, maar ook 28 originele tekeningen van Marcel Broodthaers bedoeld  om in de Happening News te zitten maar die niet alle gebruikt werden. Uiteraard ook de Happening News  zelf, foto’s, ephemera, documenten, Provo, Revo. Ook werken van Wout Vercammen, Hugo Heyrman, Guy Mees en Bernd Lohaus zijn op deze tentoonstelling. Zij werkten Immers ook mee aan Happening News.

TENTOONSTELLING van 8 februari tot en met 29 maart
OPENINGSUREN: vrijdag t/m zondag van 13 tot 18 uur