Rik Van de Walle nieuwe voorzitter van Europees netwerk CESAER

Rik Van de Walle nieuwe voorzitter van Europees netwerk CESAER

Klasse Technische Wetenschappen

CESAER is de Europese netwerk- en lobbyorganisatie van meer dan 50 universiteiten voor wetenschap en technologie, die samen het Europese beleid rond hoger onderwijs, onderzoek en innovatie willen voeden. Rik Van de Walle, lid van de Klasse Technische Wetenschappen en rector van de UGent werd deze maand op de internationale conferentie in Parijs verkozen tot nieuwe voorzitter.

Het onderwijs en onderzoek rond de maatschappelijke uitdagingen van de 21ste eeuw, zoals klimaatverandering en het welzijn en de veiligheid van de burgers, worden belangrijke thema's:

“Duurzaamheid, zowel op economisch, ecologisch als sociaal vlak, is een van de drie thema’s waar ik een prioriteit van maak. Onderzoek, onderwijs en innovatie moeten een cruciale rol spelen in de systemische veranderingen die nodig zijn om de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te behalen.” Rik Van de Walle.

Rik Van de Walle benadrukt eveneens het belang van samenwerking tussen de zogenaamde harde wetenschappen (natuurwetenschappen en technologie) en zachte wetenschappen (sociale en menswetenschappen). Ten slotte zal extra gefocust worden op de opkomende, innovatieve technologieën van de 21ste eeuw (artificiële intelligentie, biotechnologie, kwantumtechnologie, etc.) en hun impact op de samenleving. Hij werd verkozen voor een periode van twee jaar, van 2020 tot en met 2021.

Bron: Persbericht UGent | Nieuwsbericht CESAER