Prijs Jonge Belofte Wetenschapscommunicatie voor Marlies Maes

Prijs Jonge Belofte Wetenschapscommunicatie voor Marlies Maes

Dr. Marlies Maes van de KU Leuven (FWO) wint de prijs voor haar toegankelijke communicatie waarbij ze een belangrijk taboe-onderwerp bespreekbaar maakt.

Marlies Maes doet onderzoek naar eenzaamheid bij jongeren. “We denken toch nog vaak dat eenzaamheid iets is dat bij ouderen speelt, maar ook jongeren kunnen zich eenzaam voelen. Daarom vind ik het belangrijk om over mijn onderzoek te communiceren,” aldus de laureate, “het bespreekbaarder maken voor jongeren is een eerste stap om iets aan die eenzaamheid te doen.”

De jury waardeerde haar toegankelijke manier van communiceren via een breed scala aan activiteiten en mediakanalen. “Het thema bevindt zich nog te vaak in de taboesfeer, terwijl het maatschappelijk zeer relevant is,” aldus de jury. “Via deelnames aan Karrewiet, podcasts en wetenschapscafés slaagde Marlies Maes er ook met verve in om kinderen en jongeren te bereiken. Haar enthousiasme en aanhoudende inzet om te communiceren over haar onderzoek is inspirerend.”

De KVAB en Jonge Academie bekroonden 19 onderzoekers/teams met een Jaarprijs Wetenschapscommunicatie. Ieder jaar wordt onder de jaarprijswinnaars één jonge onderzoeker geselecteerd voor de prijs “Jonge Belofte”.