Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie 2022

Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie 2022

De laureaten van de Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie 2022 zijn vandaag bekend. Deze prijzen worden ieder jaar uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie en de Jonge Academie, met als doel het belang van de interactie tussen wetenschappers en publiek in de verf te zetten. We stellen de laureaten de komende weken aan u voor via presentatiefilmpjes. De prijsuitreiking zal plaatsvinden op 23 november 2022.

Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie voor Piet Hoebeke

 

Piet Hoebeke wordt bekroond voor zijn decennialange inspanningen om als uroloog voor een breed publiek helder en lucide te communiceren over gevoelige onderwerpen rond de seksuele ontwikkeling, genderdysforie, en de mannelijke genitalia, die nog vaak in de taboesfeer liggen. 

Hij neemt ook deel aan populaire programma’s en formats, waarmee hij taboes helpt te doorbreken en onwetendheid, vooroordelen of fake news weet te ondergraven.

"Op die manier tracht ik bij te dragen aan een samenleving die verdraagzaam, respectvol en rechtvaardig is," aldus Hoebeke, die ook een actief verdediger is van de rechten van de LGBTQIA+ gemeenschap. 

“Professor Hoebeke durft als een geëngageerd wetenschapper ook waardengedreven zijn in zijn communicatie,” aldus de jury, onder voorzitterschap van Lieven Verschaffel (KVAB) en Caroline Masquiller (Jonge Academie). 

Videoreactie

Meer over de Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie

Interview in EOS Wetenschap

 

12 onderzoekers/teams bekroond met Jaarprijs  

De nieuwe lichting laureaten heeft recent een uitmuntende inzet getoond op vlak van creatieve en toegankelijke wetenschapscommunicatie. Eén van hen zal de prijs voor de Jonge Belofte Wetenschapscommunicatie in de wacht slepen. Iedereen kan vanaf nu ook stemmen op zijn of haar favoriete wetenschapscommunicator: tijdens de prijsuitreiking op 23 november wordt de winnaar van de EOS Publieksprijs bekendgemaakt. 

Ontdek waarvoor de laureaten hun prijs in de wacht slepen | Stem voor uw favoriet

Laureaten Jaarprijzen 2022

Sofie Claerhout // Wim De Clercq, Jan Trachet en Maxime Poulain // Thomas Hertog // Wim Lagae // Thijs Lambrecht en Katrijn Vannerum // Maarten Larmuseau // Lode Lauwaert // Filip Meysman, Ivan Nijs, Camille Allonsius, Jonas Lembrechts en Stijn Van de Vondel // Gwendolyn Portzky // Nick Schryvers, Steve Vanlanduit, Yannick Engelmann, Lennart Fernandes, Domien Van der Elst en Maja Verstraeten // Jan Sermeus // Kevin Verstrepen

 

Presentatiefilmpjes

De komende dagen zetten we de laureaten graag in de kijker door middel van korte video’s. Deze zullen de komende dagen verschijnen, op deze pagina en op de sociale media van de KVAB en de Jonge Academie met hashtag #wecomprijzen2022. 

Youtube Playlist