Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie 2020

Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie 2020

De laureaten van de Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie 2020 zijn vandaag bekend. Deze prijzen worden ieder jaar uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie en de Jonge Academie, met als doel het belang van de interactie tussen wetenschappers en publiek in de verf te zetten. Een feestelijk publieksevent zal dit jaar niet plaatsvinden, maar we stellen de laureaten binnenkort aan u voor via presentatiefilmpjes. Een korte digitale prijsuitreiking zal plaatsvinden op 16 november 2020.

Loopbaanprijs 2020 voor Marc Van Ranst

Marc Van Ranst wordt bekroond voor zijn jarenlange inspanningen om zeer duidelijk, breed en ook in uitdagende omstandigheden helder te communiceren over zijn vakgebied, waarin hij als een uitmuntende onderzoeker bekend staat. Marc Van Ranst neemt steeds de tijd om op een eenvoudige wijze uitleg te geven. Hij dient de maatschappij door zijn kennis en inzicht te delen, maar draagt ook bij tot het versterken van het vertrouwen in de wetenschap bij het grote publiek. Naast zijn ontegensprekelijk zeer waardevolle bijdragen tijdens de huidige pandemie, waardeert de jury ook expliciet zijn vele inspanningen om over de kennis in zijn onderzoeksdomein te communiceren naar kinderen. De manier waarop Marc Van Ranst als wetenschapper midden in de maatschappij staat, zijn rol opneemt, en duiding geeft, zijn een inspiratie voor velen.

Videoreactie Marc Van Ranst
 

19 onderzoekers/teams bekroond met Jaarprijs

De nieuwe lichting laureaten heeft recent een uitmuntende inzet getoond op vlak van creatieve en toegankelijke wetenschapscommunicatie. Eén van hen zal op 16 november de prijs voor de Jonge Belofte Wetenschapscommunicatiein de wacht slepen. Iedereen kan vanaf nu ook stemmen op hun favoriete wetenschapscommunicator: op 16/11 wordt de winnaar voor de EOS Publieksprijs bekroond.
 

Laureaten Jaarprijs Wetenschapscommunicatie 2020:

Pieter Bergé, Evelien Bracke, Martha Claeys & Lotte Spreeuwenberg, Lorenz Demey, David Eelbode, Steven Goderis, Mark Huyse & Jan Goovaerts, Marlies Maes, Ilse Mariën & Pieter Ballon & Wendy Van den Broeck, Sadi Maréchal, Maarten Mees, Michaël Opgenhaffen, Karen Peynshaert, Kristof Titeca, Michael Tytgat, Tom Van Daele, Ann Van der Jeugd, Karel Van Nieuwenhuyse & Marnix Beyen & Marc Boone & Bruno De Wever & Brigitte Meijns & Eric Vanhaute & Guy Vanthemsche, Tine Van Osselaer & Kristof Smeyers & Leonardo Rossi

Ontdek waarvoor zij hun prijs in de wacht slepen