Nationaal Biografisch Woordenboek - Editie 2025

Nationaal Biografisch Woordenboek - Editie 2025
In juni 2025 verscheen de langverwachte 26ste editie van het Nationaal Biografisch Woordenboek. Fervente lezers van de reeks zullen ook in dit deel een keurlijst van biografische notities over overleden figuren uit de politieke, artistieke, economische en culturele sfeer in de brede zin van het woord aantreffen. Andermaal wordt een brede chronologie bestreken, gaande van de late middeleeuwen tot het heel recente verleden. Tot de auteurs behoren vele gekende namen die sinds jaar en dag bijdragen aan het NBW hebben geleverd, maar ook nieuwe namen die eerder bijdragen hebben geleverd aan de Digitale Encyclopedie van de Vlaamse Beweging.
Het nieuwe volume herbergt een grote diversiteit aan bekende maar ook minder bekende personen, figuren uit een ver en nabij verleden en personen die voor de ontwikkeling van specifieke domeinen belangrijk zijn geweest. Wat het genderevenwicht betreft, lijkt het ons nuttig om te benadrukken dat vrouwen ook in dit deel ruim aan bod komen: Hubertina Aretz, Olga Boone, Maria Theresia Borrekens, Catharina Breydel, Anna Cogen, Johanna van Constantinopel, Hilda Danneels, om er maar een paar te noemen.
Traditioneel is de groep van kunstenaars in het NBW zeer goed vertegenwoordigd met o.a. Joannes Beaucourt (edelsmid), Ernest Brengier (componist), Dirk De Bruycker (schilder) en Jeanne van Caubergh (schilderes) – evenals de groep van filologen, schrijvers, taal- en volkskundigen met o.a. Eugène Van Bemmel, Maurits Basse, Aster Berkhof, Hugo Dyserinck en Karel De Flou. Verder valt het op dat politici steeds op een grote belangstelling kunnen rekenen, denk aan Henri Baels, Jules Bara, Désiré Boucherie, Staf De Clercq, maar ook enkele vooraanstaande figuren uit de magistratuur en advocatuur mogen niet ontbreken: Walter Ganshof van der Meersch, Ernest Krings, Pierre Nothomb, enz.
Het zou ons te ver leiden om voor elk domein of discipline alle namen op te sommen van personen die aan bod komen, maar het mag duidelijk zijn dat het nieuwe volume opnieuw een kwalitatief en divers overzicht heeft weten geven van de vele belangrijke en kleurrijke figuren die onze geschiedenis rijk is.
Wie benieuwd is naar wie er verder nog in het nieuwe deel werd opgenomen, of wie gewoon graag naslagwerken fysiek doorneemt, dient niet te twijfelen, en kan een exemplaar bestellen via nico.lambrecht@kvab.be. De kostprijs van het nieuwe deel bedraagt 100 euro (exclusief verzendkosten). De factuur met de nodige gegevens voor de betaling via overschrijving zal u samen met het boekdeel worden toegezonden.