In memoriam Robert Vandereycken

Robert Vandereycken

In memoriam Robert Vandereycken

Erelid van de Klasse van de Kunsten

Geboren te Hasselt op 21 maart 1933 - overleden op 23 april 2024.

Robert Vandereycken was een toonaangevend hedendaags kunstschilder, tekenaar en beeldhouwer. Hij studeerde aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Hasselt, aan het Hoger Instituut voor Architectuur- en toegepaste Kunsten in Luik en aan het Provinciaal Normaalinstituut voor Tekenkunst te Brussel. Aan de Hogere School voor Architectuur en Sierkunsten Ter Kameren kreeg hij de gelegenheid zich verder te bekwamen in het atelier van Paul Delvaux. Hij ondernam meerdere studiereizen naar o.m. de VS, Frankijk, Spanje, Duitsland, Denemarken, Finland, Rusland, China, Tibet, Japan en Afrika. Hij startte zijn loopbaan als docent ‘tekenen’ aan het Ceria Instituut in Brussel en werd later docent schilder- en tekenkunst aan de Hasseltse Academie, waar hij ook 12 jaar lang directeur was.

Vandereycken werkte op de wereldtentoonstelling van 1958 (Expo 1958) in Brussel aan verschillende opdrachten. Begin 1970 behaalde hij in Salzburg de stedelijke prijs voor beeldhouwkunst. Hij bouwde er een samenwerking op met de beroemde Italiaanse beeldhouwer Marcello Mascherini. Later werkte hij nog in München op het atelier van Kirchner en in het Centre Artistique de rencontres internationales in Nice. Samen met Pierre Cox, Paule Nolens, Walter Vilain en Amand Van Rompaey stichtte hij in 1961 de Hasseltse kunstgroep HELIKON.

Sinds 1953 hield Vandereycken talrijke collectieve en individuele tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Werk van hem bevindt zich in collecties over de hele wereld, voornamelijk in Europa en Azië. Monumentale bronzen beelden van zijn hand vonden hun vaste stek in o.m. Itami (Japan), Foshan (China), Fraga (Spanje), Alcaniz (Spanje) en Hasselt. In 2004 werd een permanente expo geopend in de Herckenrodehoeve in Opheers.

Vanaf 1988 was Vandereycken vooral actief in Spanje (Calogne) waar hij een eigen atelier had en waar hij het grootste deel van zijn oeuvre vervaardigde. Voor zijn beeldhouwwerken in brons maakte hij gebruik van de verloren-wastechniek ‘à cire perdue’. Het klimaat was er ideaal voor de toepassing van deze techniek. In 2006 maakte hij, voor het Leukemiefonds van de Spaanse tenor José Carreras, een serie litho's. Deze steendrukken werden in Spanje geveild ten voordele van het fonds.

De Stichting Vandereycken nam begin 2024 het initiatief om, in de voormalige rijkswachtkazerne op de Markt in Herk-de-Stad, het werk van de schilder-beeldhouwer permanent tentoon te stellen met een veranderende selectie werken door de kunstenaar zelf gekozen.

Robert Vandereycken werd lid van de KVAB in 1996 en erelid in 2008.