"Jongeren helpen om sociale media positief te gebruiken" - Lara Schreurs #Wecomprijzen2023

"Jongeren helpen om sociale media positief te gebruiken" - Lara Schreurs #Wecomprijzen2023

De 12 laureaten van de Onderscheidingen voor Wetenschapscommunicatie 2023 zijn gekend! Elke week stellen we een aantal winnaars aan je voor. Vandaag interviewen we Lara Schreurs (KU Leuven), zij onderzoekt sociale mediawijsheid bij jongeren en de effecten van sociale media. Ze ontvangt een Jaarprijs voor het project ‘Vibe Check’.

Ik zag een uitgelezen kans toen Mediawijs en de jongerenorganisatie WatWat een nieuwe campagne wilden uitrollen over jongeren en mentaal welzijn, met als focus de dubbelzijdige rol van sociale media. Ik ben toen mee op de kar gesprongen en heb intens samengewerkt om die campagne wetenschappelijk te onderbouwen.

Stem op Lara voor de EOS Publieksprijs | Registreer voor de feestelijke prijsuitreiking in het Paleis der Academiën op 14/11

Weetjes over de wetenschapper

  • Ze startte haar doctoraatsonderzoek in 2017.
  • De wereld wordt beter hierdoor, omdat het jongeren kan helpen om sociale media zo positief mogelijk te gebruiken. 
  • Sociale media zijn niet meer weg te denken uit onze leefwereld, daarom moet dit onderzoek ook vertaald worden naar de maatschappij
  • Ze is trots op haar onderscheiding en hoopt dat het andere onderzoekers stimuleert om meer aan wetenschapscommunicatie te doen
  • Toen het nieuws van de onderscheiding wetenschapscommunicatie bekend gemaakt werd was ze samen met andere collega’s op een congres rond sociale media en adolescenten in North Carolina, Chapel Hill (zie foto). Daar hebben ze er al goed op geklonken! 

Enkele persoonlijke vragen.

Waarom werd je wetenschapper en niet advocaat, verpleegkundige, piloot, arts of kunstenaar?

Tijdens mijn studie raakte ik enorm geboeid door onderzoek en groeide de interesse om er ook zelf aan bij te dragen. Het is heel uitdagend maar ook voldoening gevend om mechanismen van bepaalde menselijke processen én van onze samenleving bloot te proberen leggen, en steeds verder te bouwen op de voorgaande inzichten die je verworven hebt. 

Welke muziek luister jij als wetenschapper om te ontspannen of te focussen?

Voor ontspanning luister ik uiteraard naar de muziek van de band van mijn vriend The Lighthouse en zijn soloproject Forget Soon Stargazer, maar ook Coldplay, The National, Fleetwood Mac, Jungle enz. Zowel op spotify als op onze nieuwe platenspeler! En om te focussen liever geen achtergrondmuziek. 

Over deze prijs voor wetenschapscommunicatie

KVAB - De Koninklijke Vlaamse Academie (voor Wetenschappen en Kunsten) én de Jonge Academie. Doel: het belang van communicatie voor wetenschappers extra in de verf zetten. 

Prijsuitreiking 14 november, Paleis der Academiën, Hertogsstraat 1, Brussel. Registreer online, het aantal plaatsen is beperkt!

Alle twaalf de laureaten en méér info vind je hier op de website van KVAB.