"Guilty Pleasures" - Dirk Brossé

"Guilty Pleasures" - Dirk Brossé

Klasse Kunsten

In februari 2021 verscheen van Dirk Brossé (lid Klasse Kunsten) een nieuwe CD met 21 concertwalsen voor piano, uitgevoerd door Éliane Reyes. De reeks composities kwam tot stand tijdens de bevreemdende periode van de wereldwijde Coronapandemie van 2020-2021:

“Tijdens de lockdownperiode van maart 2020 heb ik onder de ietwat ondeugende titel Guilty Pleasures 21 concertwalsen voor piano solo gecomponeerd. De walsen zijn, op één na, mijlenver verwijderd van de bekende commerciële prototype Weense danswalsen. Mijn walsen zijn eerder gestileerd van vorm, eclectisch van taal en vooral bedoeld voor concertante uitvoeringen. Verrassende syncopen, verdoken hemiolen en gedurfde jazzritmes gaan wel eens in de clinch met de typische traditionele walsbegeleiding. De muzikale stijlen en genres lopen uiteen van puur klassiek, romantisch en atonaal tot jazz, Latino, Oosters, Afrikaans en Chinees. De uitvoering en de opname van de 21 walsen vroeg om een uitzonderlijk solist. De gelauwerde Éliane Reyes was voor mij dé uitverkoren pianiste om de uitdaging aan te gaan.”

Terugblik: Dirk Brossé componeerde in Coronatijd "Guilty Pleasures", een reeks van 21 concertwalsen voor piano solo die op CD werd uitgebracht midden februari 2021.

Hans Rombaut

De 21 walsen vormen drie boeken van zeven walsen, het eerste met als titel A Day in the Life of a Waltz, het tweede genaamd Always Time to Dance en het derde Waltz on the Roads. Het ruime spectrum met de herkomst van de invloeden wordt ook weergegeven in de titels van de walsen zelf met onder meer The Yellow River Waltz, Oriental Rapture Waltz en Mucho Gusto Waltz, terwijl andere verwijzen naar momenten van de dag of locaties met herinneringen zoals Sunny Morning Waltz, Evening Waltz, Afternoon Tea Waltz en A Waltz in the Park of Eros in Vienna Waltz. Guilty Pleasures vertelt menselijke verhalen die zich afspelen in de verborgen kamers van ons onderbewustzijn. Ze onthullen onze wildste fantasieën en onstuitbare driften, onze intiemste gevoelens en verlangens. Elke wals vertelt een eigen verhaal en elk verhaal baadt in zijn eigen muzikale microkosmos”.

Ook Éliane Reyes deelt haar persoonlijke ervaringen mee: “De wals is sinds mijn integrale vertolking van de walsen van Chopin toen ik 10 jaar was, waarschijnlijk het muzikale genre waarin ik me het meest thuis voel. In de 21 walsen van Dirk Brossé komen verschillende genres en uiteenlopende emoties aan bod. De vertolking ervan vraagt om een snel aanpassingsvermogen en een gevarieerd kleurenpallet. In één oogwenk moet je kunnen schakelen van een lach naar een traan, van diepzinnigheid tot lichtvoetige humor. Dit kan je enkel bereiken als je kan putten uit jarenlange psychologische kennis en uit een veelheid aan levenservaringen.”

Naast de talloze invloeden die reeds werden vermeld is ook Chopin niet veraf. Hij is bij uitstek de componist die van de wals een aparte pianistieke compositie maakte. Hij componeerde 20 walsen, die wereldberoemd zijn geworden. Brossé is hem tijdens de Coronacrisis daarin gevolgd en in zijn 21 walsen zitten dan ook talloze knipoogjes naar Chopin verscholen, onder meer heel duidelijk in de erg pianistieke Eros in Vienna Waltz. De keuze van de pianiste die Chopins walsen van kindsbeen in de vingers heeft, waarborgt de absolute kwaliteit van de uitvoeringen.

De nieuwe CD met de 21 concertwalsen van Dirk Brossé bevat 70 minuten verrassende onuitgegeven nieuwe muziek, opgenomen in de studio van Piano’s Maene in Ruiselede. Pianiste Éliane Reyes voerde de wereldcreaties uit op de Chris Maene Straight Strung Concert Grand Piano, een door Chris Maene recentelijk ontwikkelde rechtsnarige vleugelpiano die een heel nieuwe sonoriteit en expressie mogelijk maakt. Guilty Pleasures verscheen op het label ET’CETERA (KTC 1692) en is verkrijgbaar via Spotify, iTunes en andere media. Een getekend exemplaar kan worden besteld via www.dirkbrosse.be